piektdiena, 2021. gada 8. janvāris

Cīņas gads pret kovidu: aktualitātes, izvērtējums, mācības

 

Cīņas gads pret kovidu: aktualitātes, izvērtējums, mācības

(tēma pārdomām un konstruktīvai diskusijai)




Cīņas gads pret kovidu: aktualitātes, izvērtējums, mācības

(tēma analītiskām pārdomām un konstruktīvai diskusijai)


Ir aizritējis daudziem no mums tik ļoti grūtais un smagais 2020. gads. Tas nesis dramatiskas, pat traģiskas pārmaiņas mūsu ierastajā dzīvē. Un tas viss liek iespējami objektīvāk izvērtēt notiekošos procesus, līdz šim pieņemto lēmumu rezultātus. Apzināt, kas nogājis greizi, lai labotu pieļautās kļūdas, mērķtiecīgi koriģētu rīcību, tā  sekmējot COVID – 19 pandēmijas negatīvo seku novēršanu.

          Dati liecina, ka 2020. gada laikā Iekšzemes kopprodukts Latvijā ir samazinājies par 3,5 %. Tas ir visai līdzīgi šobrīd pasaulē vērojamajiem sabiedriskā kopprodukta dinamikas vidējiem rādītājiem, kuri gan dažādu valstu starpā ir stipri atšķirīgi.

Vienlaikus notiek krass reālo ienākumu samazinājums gan Latvijā, gan citur pasaulē. Tā rezultātā nabagie kļūst vēl nabadzīgāki, sociālā nevienlīdzība vēl kontrastaināka - arī mūsu valstī un tās reģionu griezumā. Kā liecina CSP 2020. gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas dati, 2019. gadā Latvijā nabadzības riskam bija pakļauti 407 tūkstoši jeb 21,6 % iedzīvotāju. Pieaugot bezdarbam, samazinoties ekonomiskajai aktivitātei, - 2020.gadā arī COVID - 19 ietekmē, zem  nabadzības riska sliekšņa ir nonākuši, piemēram,  40% latgaliešu, 37 % vidzemnieku. Savukārt, Pierīgā ir mazākais iedzīvotāju īpatsvars, kuri ir zem nabadzības riska sliekšņa – tie ir 14%.

2020. gada decembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 8,3 %, kas salīdzinājumā ar novembri ir par 0,4 procentpunktiem vairāk, liecina CSP dati. Nodarbinātības valsts aģentūrā reģistrētā bezdarba līmenis bija 7,7 %, tas ir par 0,3 procentpunktiem vairāk nekā novembrī. Salīdzinot ar 2019. gada decembri, konstatēts bezdarba līmeņa pieaugums – 1,7 procentpunkti faktiskā bezdarba līmenim un 1,5 procentpunkti reģistrētā bezdarba līmenim.

2020. gada decembrī Latvijā bija 80,5 tūkstoši bezdarbnieku, un tas ir par 3,9 tūkstošiem vairāk nekā novembrī un par 16,8 tūkstošiem vairāk nekā 2019. gada attiecīgajā periodā. 2020. gada pēdējo 10 mēnešu laikā kopš pirmās ārkārtējās situācijas izsludināšanas, salīdzinājumā ar 2020. gada februāra faktiskā mēneša bezdarba datiem, bezdarbnieku skaits pieaudzis par 8,9 tūkstošiem.

Šeit fiksētie sociāli ekonomiskie indikatori uzskatāmi liecina, ka Latvijas tautsaimniecība ir būtiski cietusi kovidkrīzes apstākļos, arī dzīves kvalitāte ir jūtami pasliktinājusies.

Lai ņemtu vērā līdz šim gūtās bargās mācībstundas un izvairītos no tālākas krīzes saasināšanās,  ir nepieciešams izvērtēt kovidpandēmijas laikā īstenoto valsts politiku. Diemžēl jāatzīst, ka tā ne vienmēr ir bijusi veiksmīga – faktiski notikusi emocijām piesātināta un visai haotiska cīņa ar pandēmiju. Protams, viss tas ir darīts humānu apsvērumu vārdā – cilvēku veselības un dzīvības aizsardzības nolūkos!

Bet - vai izvēlētās metodes un izmantotie līdzekļi ir sevi attaisnojuši, bijuši pietiekami efektīvi?! Vai arī visai izmisīgu un mazracionālu valstisko aktivitāšu rezultātā neesam pārlieku cietuši dzīves kvalitātes jomā? Vai tiešām nebija iespējams saglabāt uzņēmējdarbībai labvēlīgāku vidi, vienlaikus izvairoties no veselības aizsardzības sistēmas pārslogošanas?!

2020. gada decembrī Latvijā reģistrēti 3 178 mirušie, kas, salīdzinājumā ar 2019. gada decembri, ir par 673 mirušajiem jeb 26,9 % vairāk, liecina CSP dati.

Jāatzīmē, ka 2020. gada pēdējos mēnešos mirušo skaits strauji pieauga: oktobrī salīdzinājumā ar septembri tas pieauga par 6,4%, novembrī – par 9,0% vairāk nekā oktobrī, un decembrī – par 26,1 % vairāk nekā novembrī.

Pēc provizoriskajiem datiem 2020. gadā mirušo skaits bija par 937 cilvēkiem jeb 3,4% lielāks nekā 2019. gadā.


Ziņojot par nāves gadījumiem, Slimību profilakses un kontroles centrs vienmēr uzsvēris, ka miruši ir pacienti, kuriem konstatēts Covid-19, nevis, ka pacienti miruši no Covid-19.

          Mirstības pieaugums un dzimstības samazinājums valstī nevar tikt norakstīts tikai un vienīgi uz COVID - 19 rēķina. To ievērojami ietekmē arī veselības aizsardzības sistēmas mazspēja sniegt savlaicīgu visa veida medicīnisko pakalpojumu klāstu krīzes apstākļos. Par to liecina statistikas dati: kopējais mirušo skaits  2020. gadā bija 28 656 cilvēku, tas ir, par 937 nelaiķiem lielāks, nekā pirms gada, bet no COVID - 19 šajā laika periodā miruši 659 cilvēki.

          No kopējā gada laikā ar vīrusu inficēto skaita 41 615 ir miruši 659 saslimušo jeb 1,58%. Redzam, ka  kovidvīrusa infekcijas rezultātā  mirušo ietekme uz kopējo mirstību ir bijusi salīdzinoši neliela (2,3% uz  27 997 cilvēku nāves gadījumu fona citu iemeslu dēļ). Tomēr kopējā mirstības pieaugumā pandēmijas upuru skaita īpatsvars ir  70% (659 no 937). 

Diemžēl, ne vienmēr lēmējvaras un izpildvaras izstrādātie normatīvie akti tika pieņemti un īstenoti savlaicīgi, nereti to darbības sekas netika pietiekami izvērtētas. Rezultātā drastiskie ierobežojumi ir atstājuši graujošu ietekmi uz uzņēmējdarbības vidi. Tie daudzreiz izrādījušies neadekvāti, salīdzinot ar potenciāli sagaidāmo ierobežojumu pozitīvo ietekmi, vien raugoties no epidemioloģiskās drošības skatpunkta.

Vispusīgi neizvērtētas, nepārliecinoši argumentētas restrikcijas ir ne tikai neefektīvas, bet tās ir kategoriski nepieļaujamas. To ietekmē notiek biznesa vides stagnācija, kā arī tiek provocēta daudzu pilsoņu agresīva dzīves pozīcija, veicināti ekstrēmas uzvedības ekscesi.

Tas nozīmē, ka šobrīd galvenais ir saprātīgi sabalansēt, t.i., atrast mēru starp biznesa izdzīvošanas, uzņēmējdarbības aktivitāšu saglabāšanas un visas tautsaimniecības attīstības interesēm, no vienas puses, un iedzīvotāju veselības nodrošināšanas un medicīniskās aprūpes vitālajām vajadzībām, no otras puses.

Šeit jāatzīmē, ka saskaņā ar Ministru kabineta publisko informāciju kopējie papildu līdzekļi saistībā ar COVID - 19 izplatību 2020. gadā, ir 1 033 748 834 eiro. Tā kā COVID - 19 uzliesmojums izraisīja nepieciešamību kopš 2020. gada marta vidus operatīvi nodrošināt finansiālu segumu valdības lēmumiem COVID - 19 uzliesmojuma ietekmes mazināšanai un ekonomikas atbalstam ārkārtējā situācijā, tad kopš 2020. gada marta līdz decembra sākumam iekšējā un starptautiskajos finanšu tirgos kopā piesaistīti resursi 2,230 miljardu eiro apmērā. Līdz šim  detalizēta informācija par piešķirto līdzekļu sadalījumu un izlietojumu šiem atbalsta pasākumiem publiski nav tikusi sniegta.

Valstij ir potenciāli pieejami arī ES Atveseļošanas un noturības mehānisma apmēram 2 miljardi eiro, bet jaunā Taisnīgas pārkārtošanas fonda Latvijai paredzētais finansējums ir 191 miljona eiro apjomā.

Tātad Latvijai ieplānotais nozīmīga apmēra finansējums COVID - 19 uzliesmojuma ietekmes mazināšanai un ekonomikas atbalstam, asignētie valsts budžeta līdzekļi, kā arī ES fondu finansējums ir maksimāli  efektīvi un gudri jāizmanto, tā sniedzot uzņēmējiem iespējas (iesākumā – nodrošinot vismaz biznesa izdzīvošanas minimumu!) nenolaist rokas, bet turpināt aktīvi darboties, neļaujot cilvēkiem slīgt bezdarba postā un arī šajā grūtajā laikā turpināt pelnīt un baudīt sava darba augļus.

Rezumējot, mēģināsim noformulēt kovidkrīzes aktuālās mācības:

ir nostiprinājusies izpratne, ka cilvēku veselības aizsardzībai ir jākļūst par valsts sociālās politikas vadošo prioritāti ar tai atbilstošu finansējumu, lai varētu tikt nodrošināta savlaicīga un kvalitatīva medicīnisko pakalpojumu sniegšana visām iedzīvotāju grupām;

epidemioloģiska rakstura rekomendācijas un apsvērumi vienmēr un visur saprātīgi jāizvērtē kontekstā ar citu būtisku sociāli ekonomisko kritēriju kopumu, maksimāli ierobežojot represīvu mēru pielietošanu un nepieļaujot neadekvātu ierobežojumu ieviešanu, jo vienmēr ir jāvadās no sen zināmās tautas gudrības par to, ka septiņreiz jānomēra un vienreiz jāgriež;

cīņai ar pandēmiju izvēlētie līdzekļi nedrīkst novest pie graujošas ietekmes uz tautsaimniecību un tās atsevišķām nozarēm, t.i., nekādā ziņā nedrīkst pieļaut, ka centieni izskaust kovidvīrusu rada vēl briesmīgākas sekas, nekā pati slimība, t.i., ka zāģējam zaru, uz kura paši sēžam;    

izvēlētajiem drošības mēriem jābalstās uz ticamas un daudzpusīgi pārbaudītas informācijas, kura apliecina, ka šādu pasākumu piemērošana tik tiešām sekmēs reālo  vīrusinfekcijas izplatības draudu novēršanu un neradīs jaunas, vēl postošākas sociāli ekonomiskās sekas; tikai šāda, stingri argumentēta varas institūciju rīcība dos iespēju panākt pilsoņu uzticību valdības lēmumiem, viņu lojalitāti un vēlmi brīvprātīgi pakļauties varas prasībām, izprotot, ka dzīves piespiedu reglamentācija, īslaicīgie aizliegumi tiek noteikti kopējam sabiedrības labumam, un to ievērošana ir arī katra paša sabiedrības locekļa vitālajās interesēs;

lai arī brīvprātīgā vakcinācija solās kļūt par efektīvu ieroci vīrusa izplatības garantētai samazināšanai, tā tomēr neiznīcinās pašu slimību, un tādēļ turpmāk būs obligāti nepieciešams īstenot vispusīgi pārdomātu un cilvēku uzticību raisošu profilaktisku pasākumu kompleksu, vienlaikus paredzot līdzšinējo represīvo prasību atcelšanu;

pārdomāti jādetalizē, operatīvi jāreaģē un jāmaina, jāpilnveido visi ar pandēmijas apkarošanu saistītie normatīvie akti (pirmām kārtām, Vadlīnijas darba organizācijai, darba samaksai un klientu apkalpošanai valsts pārvaldes institūcijās COVID - 19 pandēmijas laikā, u.c.);

jānodrošina publiskajā telpā plaši pieejama informācija par zinātniski korektām rekomendācijām un sertificētu ārstēšanas līdzekļu izmantošanu, lai novērstu neprofesionālu medicīnisko pakalpojumu, kaitīgu padomu, apšaubāmu ārstēšanas ieteikumu popularizēšanu un masu psihozes recidīvus;

jāveic rūpīga un daudzpusīga ārvalstu pieredzes pandēmijas apkarošanā analīze un izvērtēšana, lai rastu iespējami optimālākas metodes un efektīvākus instrumentus COVID - 19 infekcijas izplatības ierobežošanā un tās seku minimizēšanā, nolūkā nepieļaut kļūdainu lēmumu pieņemšanu un aplamus pandēmijas radīto problēmu risinājumus;

ņemot vērā COVID - 19 uzliesmojuma nopietnību, milzīgo medicīnisko darbinieku noslodzi, viņu ziedošanos pacientu veselības labā, būtu tikai humāni un pašsaprotami arī no valsts puses parūpēties par nozīmīgāku papildu kompensāciju piešķiršanu no MK paredzētajiem un piesaistītajiem apjomīgajiem finanšu līdzekļiem, kas ļautu krīzes apstākļos papildus piesaistīt medicīnas jomas darbiniekus, lai jūtami samazinātu viņu deficītu.

      Ir pārliecība, ka, auglīgi diskutējot un konstruktīvi attīstot šīs rekomendācijas, cīņa par pandēmijas iegrožošanu un tās seku novēršanu vainagosies panākumiem – ne tikai mediķu pacientiem, bet arī atsevišķām tautsaimniecības nozarēm vairs nevajadzēs atrasties mākslīgās elpināšanas režīmā!

Rakstā izmantotie datu avoti: CSP, Latvijas Banka, Ministru kabinets, CFLA, NVA, Veselības ministrija, SPKC.

                                                Ervins Ceihners, Dr.oec

01.01.2021., atjaunota informācija 01.02.2021.


Covid-19 aktualitātes

https://covid19.gov.lv/?fbclid=IwAR1B_c6zihucBaOCH0QvhzQ03mh_Xw849cCgf_U4WZGTTSQyKZ4V8WO0wYs

COVID-19 Dashboard by the Center for Systems Science and Engineering (CSSE) at Johns Hopkins University (JHU): https://www.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Apturi vīrusu ar telefonu!

https://www.apturicovid.lv/

 Ko der zināt par ārstēšanos mājās, ja esi inficējies ar Covid-19? 

  Jauns.lv

Vislabākā aizsardzība pret Covid-19 ir vakcinācija. Inficēšanās gadījumā tā samazina smagu slimības gaitu un hospitalizācijas risku. Bet ko darīt, ja tomēr gadījies inficēties? Jauns.lv ielūkojas Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) sagatavotajos ieteikumos.

Covid-19 nav specifiskas ārstēšanas, līdz ar to ārstēšana ir atkarīga no slimības simptomiem, izpausmes un smaguma pakāpes. Tas nozīmē, ka ārstēšana ir vērsta uz slimības radīto veselības problēmu novēršanu, simptomu mazināšanu un organisma funkciju uzturēšanu smagas slimības norises gadījumā.

SPKC akcentē, ka antibiotikas neiedarbojas pret jauno koronavīrusu, bet tās izmanto vīrusa infekcijas rezultātā pievienojušos bakteriālo infekciju ārstēšanai. Ārstēšanās notiek ģimenes ārsta vai citu ārstniecības personu uzraudzībā. Lai mazinātu iespējamo blakusparādību un komplikāciju risku, jebkuru zāļu lietošana jāsaskaņo ar ārstu. Ārstēšanas ilgums ir atkarīgs no slimības smaguma un norises. 

Saņemot pozitīvu Covid-19 testu, telefoniski jāsazinās ar ģimenes ārstu, kurš sniegs norādījumus turpmākajai ārstēšanai, jāievēro stingra izolācija.

Kā par sevi parūpēties?

Ķermeņa temperatūras paaugstināšanās ir normāla organisma reakcija uz infekciju. Ja tā nepārsniedz 38,5°C, ar medikamentiem to samazināt nevajadzētu, pretējā gadījumā tā samazinās arī organisma dabiskās aizsargspējas un atveseļošanās var ieilgt. Tomēr, ja temperatūras paaugstināšanās rada izteiktu diskomfortu (stipri sāp galva, muskuļi, traucēts miegs), temperatūru var samazināt.

Ļoti augsta temperatūra var radīt nelabvēlīgas sekas cilvēkiem ar hroniskām sirds, asinsvadu sistēmas slimībām, kā arī cilvēkiem ar smadzeņu darbības traucējumiem, elpošanas orgānu slimībām, grūtniecēm, cukura diabēta pacientiem. Šajos gadījumos temperatūras paaugstināšanos virs 38°C nedrīkstētu pieļaut.

Pamata ārstēšana drudža gadījumā ir pietiekama apjoma šķidruma uzņemšana (vismaz 2 ldienā). Nav ieteicamas sulas vai saldināti dzērieni, dzērieni, kas satur kofeīnu vai citas stimulējošas vielas. Par pietiekamu šķidruma apjomu liecina urīna krāsa - ja urīns ir tumšāks nekā parasti, uzņemtais šķidruma daudzums ir jāpalielina.

Ja temperatūras pazemināšanai nepieciešams lietot zāles, labāk izvēlieties medikamentus, kas satur tikai vienu aktīvo vielu nevis “vielu kokteili” – pievērsiet uzmanību, lai zāles satur tikai paracetamolu, tikai ibuprofēnu vai tikai aspirīnu. Izlasiet lietošanas instrukciju un nepārsniedziet ieteikto devu. Un tad, lai nenoslogotu organismu ar tikai vienu aktīvo vielu, labāk pārmaiņus izmantot, piemēram, paracetamolu un ibuprofēnu. Pareiza pārmaiņu lietošana varētu izskatīties šādi: piemēram, no rīta iedzeriet paracetamolu, pusdienlaikā - ibuprofēnu, pēcpusdienā - paracetamolu, pirms naktsmiega – ibuprofēnu.

Lietojot medikamentus ar dažādiem nosaukumiem, ļoti jāuzmanās! Tajos var būt viena un tāpati aktīvā viela un jūs nejauši varat zāles pārdozēt. Svarīgāka par ražotāja doto medikamenta nosaukumu ir norāde par aktīvo vielu – piemēram, gan Ibumetin, gan Ibumax, gan Irfen satur aktīvo vielu ibuprofēnu. Konsultējieties ar ārstu.

Pacientiem, kuriem ir kuņģa-zarnu trakta problēmas vai kādreiz dzīvē ir diagnosticētakuņģa čūla, divpadsmitpirkstu zarnas čūla vai zarnu iekaisumi (kolīti), jābūt piesardzīgiem, lietotjot ibuprofēnu vai aspirīnu.

Temperatūru jāpazemina ļoti pakāpeniski un nav nepieciešams to pazemināt līdz normālai temperatūrai.

Ja ķermeņa temperatūra pārsniedz 41°C, ir jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Sāpes

Vīrusa darbības rezultātā organismā veidojas toksīni, kas rada galvassāpes un/vai muskuļu sāpes. Šīs sāpes var būt ļoti izteiktas un tās mēdz samazināties, lietojot nesteroīdos pretiekaisuma līdzekļus (paracetamolu vai ibuprofēnu). Muskuļu sāpes parasti ir jūtamas mugurā, kājās, krūšu kurvī. Parasti sāpes nemazinās, mainot pozu, un to dēļ reizēm nav iespējams gulēt, sēdēt vai stāvēt. Šīs sāpes var radīt izteiktu diskomfortu, bet tā ir normāla reakcija uz vīrusa darbību organismā. Izveseļojoties no vīrusa infekcijas, sāpes parasti pazūd bez sekām. Atbilstoša šķidruma daudzuma lietošana veicinās infekcijas rezultātā organismā radušos toksīnu izvadi no organisma un paātrinās muskuļu un galvassāpju samazināšanos.

Jāņem vērā, ka reizēm muskuļu sāpes krūšu kurvī grūti atšķirt no stenokardijas vaimiokarda izraisītām sāpēm sirds muskulī. Stenokardijas vai miokarda sāpes parasti ir žņaudzošas, dedzinošas, raksturīgas ar spiediena sajūtu aiz krūšukaula. Taču smeldzošas, durošas, ilgstošas sāpes sirds apvidū, kas nemainās atkarībā no atrašanās miera stāvoklī vai kustoties, reti ir saistītas ar bīstamajām sirds muskuļa sāpēm.

Ja sajūtat tieši pēkšņas spiedošas, žņaudzošas, plēsošas vai dedzinošas sāpes aiz krūšu kaula, kuras pavada elpas trūkums un sirds ritma traucējumi, ir jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Elpas trūkums

Elpas trūkums var liecināt par elpošanas funkcijas traucējumu vai arī sirds asinsvadu sistēmasbojājumu. Jebkurā gadījumā, saskaroties ar elpas trūkumu noteikti ir jākonsultējas ar ārstu.

Mājas apstākļos skābekļa pieplūdes traucējumus organismam var izmērīt, veicot skābekļa piesātinājuma mērījumu ar pulsa oksimetru. Tā ir vienkārša ierīce, ko piestiprina pirkstam.

Jāņem vērā, ka pēc viena rādījuma vēl nevar spriest par situāciju. Ja tiek novērota rādījumu pasliktināšanās, mērījums jāatkārto uz cita pirksta.

Objektīvi par skābekļa pieplūdes traucējumiem liecina, ja oksimetra rādījums krītas zem 94%.

Ja tas sasniedz 92%, ir jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Bez skābekļa piesātinājuma mērījumiem var vērtēt arī elpošanas ātrumu. Ja elpošanas frekvence pārsniedz 20-30 reizes minūtē, tad jākonsultējas ar ārstu.

Tāpat arī var mērīt pulsu. Ja pulsa ātrums pārsniedz 90 reizes min., tas liecina par nopietniem veselības traucējumiem un jākonsultējas ar ārstu.

Ja ir pieejams asinsspiediena mērītājs, tad pieļaujamā asinsspiediena robeža ir 140/90mmHg. Jāņem gan vērā, ka, ja ikdienā ir paaugstināts asinsspiediens, tad šāds rādījums ir norma. Ja asinsspiediens paaugstinās virs ikdienas normas, ir jākonsultējas ar ārstu.

Ja ir cukura diabēts, regulāri jāseko cukura līmenim organismā, jo infekcija var pastiprināt  organisma vajadzību pēc insulīna.

Kad izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību?

Uzmanīgi vērojiet savus simptomus. Ja tie pasliktinās, sazinieties ar savu ģimenes ārstu un izstāstiet viņam par tiem. Taču, ja piedzīvojat vienu vai vairākus sekojošus simptomus, ir jāzvana Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam uz ārkārtas tālruni 113.

Sirdslēkmes pazīmes un simptomi, tostarp pēkšņas spiedošas, žņaudzošas, plēsošas vaidedzinošas sāpes aiz krūšu kaula, kuras pavada elpas trūkums un sirds ritma traucējumi, sāpes vienā vai abās rokās, kuņģī, mugurā vai žoklī, izteikts elpas trūkums.

Insulta pazīmes un simptomi, piemēram, noslīdējusi seja, roku vājums vai neskaidra runa.

Citas pazīmes un simptomi var būt pēkšņs nejutīgums, redzes grūtības, grūtības staigāt vai pēkšņas un ļoti spēcīgas galvassāpes.

Pneimonijas pazīmes un simptomi, piemēram, drudzis ar ķermeņa temperatūru virs 38°C, apgrūtinātu elpošanu, elpas trūkumu un stiprām sāpēm krūšukurvī, kas saistītas ar elpošanu.

Vispārēja stāvokļa pasliktināšanās, kas izpaužas kā nespēja runāt vai kustēties, galvasreiboņi, ķermeņa temperatūras pārsniedz 41°C, stipras galvassāpes vai ķermeņa sāpes, kuras nav iespējams novērst ar pieejamām zālēm.

Parasti cilvēks sāk justies labāk pēc septītās slimības dienas, bet šis arī var būt tas periods,kad sākas Covid-19 komplikācijas, kuras rodas dēļ pārlieku aktīvas imūnās sistēmas atbildes reakcijas.

Ja arī sākotnēji simptomi ir bijuši viegli, ir vērts uzmanīgāk sekot savai pašsajūtai piektajā līdz desmitajā slimības dienā. Ja šajā laikā parādās jauni simptomi vai sūdzības, noteikti jāsazinās ar ārstu. Šajā laika periodā arī vēlams veikt skābekļa piesātinājuma mērījumus ar oksimetru.

 "Brīnumu ar šīm zālēm nebūs," galveno vēstījumu, kas jāpatur prātā pēc šī raksta izlasīšanas, sarunas gaitā "Delfi" vairākkārt uzsver un uz pārsteidzīgu sajūsmu nemudina infektologs Uga Dumpis. Taču sava loma tām noteikti ir – "Merck" un "Ridgeback Biotherapeutics" izstrādātais pretvīrusu medikaments molnupiravīrs, visticamāk, kļūs par pirmo iekšķīgi lietojamo līdzekli pret Covid-19, kam ASV dota ārkārtas lietošanas atļauja.

Lielbritānija pirmā pasaulē apstiprina tabletes Covid-19 ārstēšanai

Lielbritānija ceturtdien apstiprinājusi ASV farmācijas uzņēmuma "Merck" pretvīrusa tabletes pacientu ārstēšanai, kas ar Covid-19 slimo vieglā vai vidēji smagā formā, pavēstīja Zāļu un veselības aprūpes produktu regulējuma aģentūra (MHRA).

"Šī mūsu valstij ir vēsturiska diena, jo Apvienotā Karaliste tagad ir pirmā valsts pasaulē, kas apstiprinājusi pretvīrusa medikamentu, ko var lietot mājās Covid-19 ārstēšanai," pauda veselības ministrs Sadžids Džavids.

"Tas mainīs spēles noteikumus vismazāk aizsargātajiem un imūnsupresētajiem, kas drīz varēs saņemt līdz šim nebijušu ārstēšanu," viņš piebilda.

Pretvīrusa zāļu "Molnupiravir" darbības rezultātā samazinās vīrusa spējas dalīties, tādējādi palēninot slimību.

Kā norādīja MHRA, tās izmēģinājumos konstatēs, ka šis medikaments ir "drošs un efektīvs, lai samazinātu hospitalizācijas un nāves risku cilvēkiem ar vieglu vai mērenu Covid19, kas pakļauti palielinātam riskam, ka viņiem attīsties smaga slimība".

Medikamentam ir vislielākā efektivitāte, ja to lieto inficēšanās sākumposmā, liecina klīnisko testu dati, un MHRA to iesaka lietot piecu dienu laikā simptomu parādīšanās sākumā.

Medikaments apstiprināts lietošanai cilvēkiem, kam ir vismaz viens riska faktors, ka viņiem var attīstīties smaga saslimšana. Šo faktoru vidū ir aptaukošanās, liels vecums, diabēts un sirds slimības.

 

Похоже, наконец найдено вещество, которое умеет бороться с коронавирусом Молнупиравир мешает вирусу размножаться и в два раза снижает риск госпитализации зараженных людей

6 октября 2021

В последние несколько дней мир, уставший от новостей про пандемию, снова заговорил на эту тему с некоторой долей оптимизма: похоже, что произошло заметное продвижение в области разработки лекарств от коронавирусной инфекции. Вещество (Molnupiravir), которое назвали в честь молота германо-скандинавского бога Тора молнупиравиром (от «Мьельнир»), обладает способностью вносить мутации в размножающийся вирус и тем самым останавливать его жизненный цикл. Судя по клиническим испытаниям, это пероральное лекарство почти в два раза снижает риск госпитализации у заболевших людей….: https://meduza.io/feature/2021/10/06/pohozhe-nakonets

 

Демографы подвели итоги пандемии в 2020 году. Главный из них: такого падения ожидаемой продолжительности жизни не было со времен Второй мировой

 Интервью соавтора работы Ильи Кашницкого

10 октября 2021

https://meduza.io/feature/2021/10/10/demografy

 

Ученые выяснили, что существует горячий напиток, который способен сжигать опасный висцеральный жир, скапливающийся вокруг жизненно важных органов человека. Об этом пишет Al-Quds.

Уникальные свойства обнаружили в зеленом чае сорта улун, в котором содержится большое количество так называемых катехинов — органических веществ из группы флавоноидов. Именно они значительно сокращают площадь, занимаемую жиром. Уточняется также, что улун продолжает «сжигать жир, пока вы спите».

 

Kas jāzina Covid-19 slimniekiem, kuri ārstējas mājās – VM izveido padomu ceļvedi

Covid-19 pacientiem…:

https://www.spkc.gov.lv/lv/covid-19-pacientiem


«Активностей или действий, которые противопоказаны после вакцинации, не так много, и они довольно простые. После вакцинации нельзя расчесывать место укола, чтобы не вызвать местные реакции. Еще одна рекомендация — это не повышать температуру, то есть не ходить первые сутки в баню или сауну, чтобы не спровоцировать побочные эффекты», — сказал он.

Кроме того, желательно в первые сутки не заниматься спортом или подвергать организм иным физическим нагрузкам.
В-четвертых, рекомендуется не пить алкоголь.

https://lenta.ru/news/2021/01/22/rules/

 

Test sensitivity is secondary to frequency and turnaround time for COVID-19 screening

Abstract

The COVID-19 pandemic has created a public health crisis. Because SARS-CoV-2 can spread from individuals with pre-symptomatic, symptomatic, and asymptomatic infections, the re-opening of societies and the control of virus spread will be facilitated by robust population screening, for which virus testing will often be central. After infection, individuals undergo a period of incubation during which viral titers are usually too low to detect, followed by an exponential viral growth, leading to a peak viral load and infectiousness, and ending with declining viral levels and clearance. Given the pattern of viral load kinetics, we model the effectiveness of repeated population screening considering test sensitivities, frequency, and sample-to-answer reporting time. These results demonstrate that effective screening depends largely on frequency of testing and the speed of reporting, and is only marginally improved by high test sensitivity. We therefore conclude that screening should prioritize accessibility, frequency, and sample-to-answer time; analytical limits of detection should be secondary…: https://advances.sciencemag.org/content/early/2020/11/20/sciadv.abd5393.1

 

How EU countries plan to vaccinate

The EU has secured hundreds of millions of doses of coronavirus vaccines. How it will be distributed differs country by country.The EU has secured hundreds of millions of doses of coronavirus vaccines. How it will be distributed differs country by country.

Read more about this story: https://www.reuters.com/article/health-coronavirus-eu-pfizer-idUSKBN27R1IF

 

NOVEMBER 2, 2020

Ultrapotent COVID-19 vaccine candidate designed via computer

by University of Washington

Production schematic shows how coronavirus proteins are added to a computer-designed nanoparticle platform to create a candidate vaccine against COVID-19. The vaccine candidate was designed and tested in animal models by researchers at the University of Washington School of Medicine Credit: Ian Haydon/UW Medicine Institute for Protein Design

An innovative nanoparticle vaccine candidate for the pandemic coronavirus produces virus-neutralizing antibodies in mice at levels ten-times greater than is seen in people who have recovered from COVID-19 infections. Designed by scientists at the University of Washington School of Medicine in Seattle, the vaccine candidate has been transferred to two companies for clinical development.

Compared to vaccination with the soluble SARS-CoV-2 Spike protein, which is what many leading COVID-19 vaccine candidates are based on, the new nanoparticle vaccine produced ten times more neutralizing antibodies in mice, even at a six-fold lower vaccine dose. The data also show a strong B-cell response after immunization, which can be critical for immune memory and a durable vaccine effect. When administered to a single nonhuman primate, the nanoparticle vaccine produced neutralizing antibodies targeting multiple different sites on the Spike protein. Researchers say this may ensure protection against mutated strains of the virus, should they arise. The Spike protein is part of the coronavirus infectivity machinery.

The findings are published in Cell. The lead authors of this paper are Alexandra Walls, a research scientist in the laboratory of David Veesler, who is an associate professor of biochemistry at the UW School of Medicine; and Brooke Fiala, a research scientist in the laboratory of Neil King, who is an assistant professor of biochemistry at the UW School of Medicine.

Artist's depiction of an ultrapotent COVID-19 vaccine candidate in which 60 pieces of a coronavirus protein (red) decorate nanoparticles (blue and white). The vaccine candidate was designed using methods developed at the UW Medicine Institute for Protein Design. The molecular structure of the vaccine roughly mimics that of a virus, which may account for its enhanced ability to provoke an immune response. Credit: Ian Haydon/ UW Medicine Institute for Protein Design

The vaccine candidate was developed using structure-based vaccine design techniques invented at UW Medicine. It is a self-assembling protein nanoparticle that displays 60 copies of the SARS-CoV-2 Spike protein's receptor-binding domain in a highly immunogenic array. The molecular structure of the vaccine roughly mimics that of a virus, which may account for its enhanced ability to provoke an immune response.

"We hope that our nanoparticle platform may help fight this pandemic that is causing so much damage to our world," said King, inventor of the computational vaccine design technology at the Institute for Protein Design at UW Medicine. "The potency, stability, and manufacturability of this vaccine candidate differentiate it from many others under investigation."

Hundreds of candidate vaccines for COVID-19 are in development around the world. Many require large doses, complex manufacturing, and cold-chain shipping and storage. An ultrapotent vaccine that is safe, effective at low doses, simple to produce and stable outside of a freezer could enable vaccination against COVID-19 on a global scale.

"I am delighted that our studies of antibody responses to coronaviruses led to the design of this promising vaccine candidate," said Veesler, who spearheaded the concept of a multivalent receptor-binding domain-based vaccine.

https://medicalxpress.com/news/2020-11-ultrapotent-covid-vaccine-candidate.html

  • 03-10-21

5 things we can do now to prepare for the next pandemic

We may not be able to stop new diseases, but we can certainly be ready when they appear….:

https://www.fastcompany.com/90613293/5-things-we-can-do-now-to-prepare-for-the-next-pandemic?

  • 03-11-21

5 lessons from COVID-19 that will help us build a sustainable future

As one global crisis begins to end, we still face another: What can we learn from our response to the pandemic to improve the fight against climate change?...: https://www.fastcompany.com/90613413/5-lessons-from-covid-19-that-will-help-us-build-a-sustainable-future


Pētnieki Lielbritānijā un Nīderlandē atklājuši, ka reimatoīdā artrīta ārstēšanā izmantojamās zāles tocilizumabs, šķiet, uzlabo veselības stāvokli cilvēkiem, kuriem saslimšana ar Covid-19 norit smagi, ziņo BBC. ..: https://jauns.lv/raksts/par-veselibu/414638

 

Gatis Eglītis: 10 punktu plāns, kā 'pārziemot' Covid-19 triecienu ekonomikai 

Valdība ir lēmusi līdz 12. maijam pagarināt ārkārtējo situāciju, un arvien biežāk sāk izskanēt viedokļi, kā, ievērojot epidemiologu norādījumus, sākt mazināt Covid-19 ierobežojumu ietekmi uz ekonomiku un kā pelnīt naudu pēckrīzes periodā. Piedāvāju savu 10 punktu skatījumu, kas nepieciešams, lai veiksmīgi "pārziemotu" Covid-19 triecienu ekonomikai.

 

Mārtiņš Staķis: Māršala plāns Rīgai 

 

16.06.2020 19:32

Covid-19: atrastas zāles, kas palīdz nenomirt smagas slimības gaitas gadījumā  

 

www.DELFI.lv

Lēts un plaši pieejams medikaments deksametazons var palīdzēt glābt ar Covid-19 smagi slimu pacientu dzīvības, līdz ar to ir sasniegts nozīmīgs izrāviens cīņā pret nāvējošo vīrusu, vēsta raidsabiedrība BBC.

Zemas koncentrācijas steroīds deksametazons ir viens no esošajiem medikamentiem, kas iekļauts visā pasaulē notiekošajā pētījumā par esošo zāļu piemērotību cīņai pret Covid-19.

Pētījumā secināts, ka šis līdzeklis samazina pie plaušu ventilatoriem pieslēgto pacientu mirstību par trešdaļu, bet par piekto daļu samazina skābekli saņemošo pacientu letālo iznākumu.

Medikaments jau tiek izmantots kā pretiekaisuma līdzeklis citu slimību gadījumos.

Pētījumu par medikamenta iedarbību veica Oksfordas universitātes pētnieki. Deksametazons tika dots aptuveni 2000 pacientu un rezultāti salīdzināti ar vairāk nekā 4000 slimniekiem, kuri šīs zāles nesaņēma.

Pie plaušu ventilatoriem pieslēgtajiem pacientiem tas mirstības risku samazināja no 40% uz 28%. Savukārt skābekli saņemošajiem pacientiem nāves risks saruka no 25% uz 20%.

"Šīs ir vienīgās zāles līdz šim, kas samazinājušas mirstību – un samazinājušas būtiski. Tas ir nopietns izrāviens," paziņoja pētījuma vadītājs profesors Pīters Horbijs.

Ja šis medikaments būtu lietots kopš Covid-19 pandēmijas sākuma, Lielbritānijā būtu glābtas ap 5000 dzīvības, norāda pētnieki.

Lielbritānijas valdībai krājumā ir ap 200 tūkstoši šo zāļu devu un tās būs pieejamas pacientiem, paziņoja Nacionālais veselības dienests.

LĒMUMA DZĪVĪBAS CENA

April 8, 2021 • Klāvs Sedlenieks, sociālantropologs

IEVADS. 1. APRĪĻA LĒMUMS

26. martā un galīgi 1. aprīlī Ministru kabinets nolēma neturpināt ārkārtas situāciju un mīkstināt vairākus ar Covid-19 saistītus ierobežojumus. Tā, jau kopš šīs nedēļas sākuma notiek klātienes nodarbības 1. – 6. un 12. klases skolēniem tajās pašvaldībās, kurās uz 100 000 iedzīvotājiem nav vairāk par 200 saslimšanas gadījumu (t.i., kurās saslimstības līmenis nepārsniedz līmeni, ko šī pati valdība atzinusi par “ļoti augstu”)…

SVARĪGA IR SASKARSMES INTENSITĀTE, NE TIKAI VIETA

KO DARĪT? …

https://klavssedlenieks.wordpress.com/2021/04/08/

09.04.2021 00:04

Krievijas vakcīndiplomātija  

Andis Kudors, politologs

Valstu cīņa ar Covid-19 pandēmiju ir radījusi jaunu terminu starpvalstu attiecībās – vakcīndiplomātija. Krievija un Ķīna steidz izmantot pašu radītās vakcīnas pozitīva tēla veidošanai un ārpolitikas mērķu sasniegšanai. Pirmais mākslīgais Zemes pavadonis – "Sputnik" – bija PSRS sasniegums 1957. gadā. 2020. gadā "Sputnik V" vakcīna bija jāpalaiž ātrāk par visiem, jo citādi – kāpēc saukt par "Sputnik"?...: https://www.delfi.lv/news/versijas/andis-kudors-krievijas-vakcindiplomatija.d?id=53091145

Kāpēc Ķīnā nav Covid-19, bet Latvijā ir?

Kaspars Bērziņš, Pekinā 25. novembris , 2020 7.00

Kopš uzliesmojuma janvārī un februārī, Ķīna ir brīva no Covid-19. Bijuši tikai pāris lokāli, nelieli inficēšanās gadījumi, kas ātri novērsti. Lidmašīnas lido, skolas strādā, sporta klubi, bāri, muzeji arī. Ekonomika ir atguvusies, un gada pieaugums būs ap 5%.

To Ķīna panāca, trīs mēnešus turot ļoti stingrus ierobežojumus, kamēr vīruss iznīka. Tagad cenšas uzreiz novērst jebkuru inficēšanās iespēju – visi iebraukušie karantīnā viesnīcās, visi inficētie arī bez simptomiem – slimnīcās, visas kontaktpersonas – stingrā karantīnā…: https://ir.lv/2020/11/25/kapec-kina-nav-covid-19-bet-latvija-ir/


 Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? 

7:01, 23. septembris 2021

Vija Beinerte, kinorežisore un esejiste

Sērgas stāstā visnejaukākais ir tas, ka meli kļūst par ikdienas parādību vai pat normu valsts varas komunikācijā ar iedzīvotājiem.

Kad drīz pēc tam jaunā koronavīrusa saistību ar laboratoriju pieļāva arī dr. Roberts Redfīlds, virusologs un ilggadējs ASV Slimību profilakses un kontroles centra direktors, mediji nekavējoties pasludināja viņu par sazvērestības teoriju vērpēju.

Februāra sākumā medicīnas žurnālā “The Lancet” tika publicēta 27 ekspertu parakstīta vēstule, kas pielika punktu debatēm, pirms tās bija sākušās: vīrusam nav nekāda sakara ar laboratoriju. Citu versiju nav un nevar būt.

Kopš tā brīža visiem bija skaidrs, ka vīruss nāk no Uhaņas tirgus. Ikviens, kas atļāvās apsvērt atšķirīgu hipotēzi vai uzdot neērtus jautājumus, tika klasificēts kā rasists un ķīniešu nīdējs, publiski izsmiets, kaunināts vai pat atlaists no darba – kā minētais dr. Redfīlds.

Līdz pēkšņi šā gada pavasarī viss mainījās. Tagad ASV valdošās straumes mediji “The Wall Street Journal”, “Politico” un pat “The Vanity Fair” atzīst, ka jaunais vīruss, protams, ir no laboratorijas, jo Uhaņas tirgū taču nav nopērkami ne sikspārņi, ne bruņneši. Sikspārņi, kas pārnēsā koronavīrusus, dzīvo alās Dienvidķīnā, bet Uhaņa atrodas Ķīnas centrālajā daļā. Toties Uhaņā ir laboratorija, kuras saldētavās glabājas simtiem koronavīrusu paraugu.

Ka šajā laboratorijā, kur ar vīrusiem veic īpaši bīstamus eksperimentus, netiek ievēroti nepieciešamie drošības noteikumi, ASV diplomāti ziņoja Vašingtonai jau 2017. gadā, turklāt divas reizes. Abi ziņojumi palika neatbildēti.

Un vēl “The Wall Street Journal” raksta, ka pirmie trīs Covid pacienti visticamāk ir bijuši Uhaņas laboratorijas darbinieki, kas inficējušies 2019. gada novembra sākumā, tas ir vairāk nekā mēnesi, pirms oficiāli tika paziņots par jauno patogēnu.

Varam vien minēt, kas medijiem ir licis radikāli mainīt viedokli vīrusa izcelsmes jautājumā. Varbūt tas, ka atklātībā ir nākuši fakti, kas liecina, ka dr. Fauči, imunologs, ilggadējs ASV Nacionālā alerģiju un infekcijas slimību institūta direktors un valsts prezidenta galvenais medicīniskais padomnieks, ir maldinājis sabiedrību.

Kopš 2015. gada Uhaņas laboratorijā ar koronavīrusiem ir veiktas manipulācijas, ko angliski sauc par “gain of function“.

Manipulāciju mērķis bija padarīt vīrusus lipīgākus un bīstamākus. Kāpēc? Lai gadījumā, ja šāds vīruss rastos dabā, zinātne būtu tam gatava. Vismaz tāda ir oficiālā versija. 2017. gadā tādēļ pat tika apturēts moratorijs, kas aizliedza bīstamas manipulācijas ar vīrusiem.

Taču arī tas vēl nav viss. Atklātībā ir nākuši fakti, kas liecina, ka pētījumi Uhaņas laboratorijā ir notikuši ar vistiešāko dr. Fauči ziņu un gādību, jo saņēmuši viņa vadītā institūta finansējumu. Īsāk sakot, pētījumi notikuši par amerikāņu nodokļu maksātāju naudu.

Sākumā Fauči noliedza savu saistību ar Uhaņas laboratoriju. Līdz tika konfrontēts ar faktiem. Tagad viņš noliedz, ka laboratorijā varētu būt notikušas “gain of function” manipulācijas. Šo jautājuma daļu atstāsim juristu ziņā.

Un vēl ir atklājies, ka 27 ekspertu vēstuli izdevumam “The Lancet”, uz kuru kā uz aksiomu atsaucās gan Fauči, gan faktu “čekeri”, ir uzrakstījis un tai parakstus noorganizējis dr. Pīters Dezeks, kas pats personiski bija iesaistīts koronavīrusu izpētē Uhaņas laboratorijā. Zīmīgs ir viņa e-pasts kolēģim Ralfam Berekam, kur Dezeks lūdz viņu neparakstīt vēstuli, lai pēc iespējas novirzītu sabiedrības uzmanību no viņu abu sakara ar šo lietu: “Mēs to izklāstīsim tā, lai nekas neliecinātu par mūsu sadarbību un izklausītos pēc neatkarīga viedokļa.”

Kāpēc viņi tik ilgi ir mums melojuši? Šo jautājumu tagad uzdod daudzi amerikāņi. Un ne tikai amerikāņi.

Atklātībā nākušie fakti liek secināt, ka uzticēties zinātnei nav tas pats, kas uzticēties jebkuram zinātniekam. Jo ne katrs zinātnieks pārstāv zinātni, ir arī tādi, kas pārstāv intereses.

Savukārt vīruss no medicīniskas problēmas ir padarīts par ideoloģisku problēmu, jo tagad politiķi nosaka, kādus jautājumus žurnālisti drīkst uzdot un kādas atbildes zinātnieki drīkst sniegt.

Kļūst skaidrs arī tas, ka ASV valdībā ir cilvēki, kas ilgāk nekā gadu ir pieseguši Ķīnu, noklusējot patiesību par vīrusu, kurš dramatiski ir pārmainījis pasaules un mūsu katra dzīvi. Ja vīruss patiešām ir izslīdējis no laboratorijas, tas ir bioloģisks ierocis. Pat tad, ja tas nav plānots kā ierocis. To, vai šī izslīdēšana ir notikusi aiz nolaidības vai ļaunprātības, patlaban neviens neapspriež un nekomentē. Gluži tāpat kā ASV sakaru ar šo incidentu.

Tagad dr. Roberts Redfīlds jau atkal tiek aicināts uz intervijām. Viņa hipotēze par vīrusa sakaru ar laboratoriju vairs netiek noliegta. Toties tiek cenzēti, apklusināti un represēti tie zinātnieki un mediķi, kas brīdina par Covid vakcīnu blaknēm. Kāpēc? Ja mērķis ir kopīgiem spēkiem uzveikt sērgu, vai tad nevajadzētu apsvērt pilnīgi visus argumentus par un pret?

Dr. Lūks Montanjē, franču virusologs, kas 2008. gadā saņēma Nobela prēmiju medicīnā par cilvēka imūndeficīta vīrusa atklāšanu, brīdina, ka Covid vakcīnas neaptur vīrusa izplatību, tās nepasargā no inficēšanās un vīrusa pārnēsāšanas, turklāt veicina jaunu, agresīvāku vīrusa paveidu rašanos.

Pēc zinātnieka domām tieši vakcīnas ir izprovocējušas deltas paveidu. Tādēļ vakcināciju pandēmijas laikā dr. Montagnjē vērtē kā “nepieļaujamu zinātnisku un medicīnisku kļūdu“.

Līdzīgās domās ir arī beļģu virusologs dr. Gērts vanden Boshe, kas ir bijis Vācijas Infekciju pētījumu centra Vakcīnu attīstības biroja vadītājs, kā arī vecākais Ebolas vīrusa programmas vadītājs Ženēvas Globālo vakcīnu un imunizācijas aliansē. Arī dr. Boshe aicina apturēt Covid vakcinācijas programmu, jo vakcīna vīrusu nenogalina, bet provocē arvien spēcīgāku vīrusa paveidu attīstību.

Arī dr. Martins Kuldorfs, Hārvardas Medicīnas skolas profesors, biostatistiķis un epidemiologs, kas savulaik ir piedalījies ASV vakcīnu risku novērošanas sistēmas izveidē, mudina apturēt Covid vakcināciju: “Tie, kas virza vakcinācijas politiku un vakcīnu pases, (..) nodara vislielāko kaitējumu vakcīnu uzticamībai kā tādai.” Bet Dr. Fauči un dr. Fērgusona īstenoto vakcinācijas politiku viņš vērtē kā “lielāko fiasko sabiedrības veselības vēsturē”.

Protams, ir zinātnieki, kuru viedoklis Covid vakcīnu sakarā ir atšķirīgs no tikko minētajiem. Taču man šķiet svarīgi uzklausīt ne tikai tos apgalvojumus, ko ik dienu mums atskaņo valdošās straumes plašsaziņas kanāli.

Tikmēr ASV Slimību un profilakses centrs 27. augustā ir publicējis vakcinācijas nevēlamo notikumu ziņošanas sistēmas (Vaccine Adverse Event Reporting System) apkopotos datus. Kopš 2020. gada 30. novembra, kad tika izsniegta Covid vakcīnu ārkārtas atļauja, pēc šo vakcīnu saņemšanas ir reģistrēti 13 627 nāves gadījumi, 2 826 646 blakņu gadījumi, 1429 augļa nāves gadījumi grūtniecēm un 17 794 mūža invaliditātes gadījumi. Savukārt no 1991. gada 1. janvāra līdz 2020. gada 30. novembrim pēc visu veidu vakcīnu saņemšanas ir reģistrēti kopumā 6068 nāves gadījumi (galvenokārt zīdaiņiem).

Tātad nepilnos deviņos mēnešos no Covid vakcīnām ir reģistrēts vairāk nekā divas reizes lielāks nāves gadījumu skaits nekā pēc visām vakcīnām pēdējo 30 gadu laikā. Turklāt runa ir tikai par oficiāli reģistrētiem datiem, jo Covid vakcīnu blakņu gadījumi tiek īpaši rūpīgi cenzēti.

Tomēr šī statistika nav atturējusi ASV Pārtikas un zāļu pārvaldi nu jau oficiāli atzīt “Pfizer” vakcīnu par drošu un efektīvu.

Šī statistika nav atturējusi arī premjeru Kariņu paziņot, ka Latvijā sākot plosīties “nevakcinēto epidēmija”, bet prezidentu Levitu no apgalvojuma, ka vakcīna “pirmkārt, ievērojami samazina saslimšanas iespēju; otrkārt, saslimšanas gadījumā tā gandrīz vienmēr nodrošina vieglu slimības gaitu un glābj no nāves; treškārt, vakcinācija ievērojami samazina iespēju inficēt citus cilvēkus.”

Tiesa, ziņas no Izraēlas liecina par ko citu. Valsts, kas vēl nesen lepojās ar pasaulē lielāko vakcinēto iedzīvotāju procentu, tagad ir kļuvusi par pasaules līderi saslimstības ziņā: saskaņā ar Oksfordas universitātes Pētniecības centra datiem patlaban Izraēlā ir 1013,81 no jauna inficēto pret miljonu iedzīvotāju. Kurpretim Indijā, kas nav pat starp 125 pasaulē vakcinētākajām valstīm, ir tikai 27,76 jauni saslimšanas gadījumi pret miljonu iedzīvotāju.

Un te nu vēlreiz ir jāpiemin dr. Montanjē. Uzzinājis par Izraēlas masu vakcinācijas plānu, viņš nosūtīja vēstuli Izraēlas prezidentam un Augstākajai tiesai, kur pa punktiem uzskaitīja galvenos riskus un brīdināja no tā, ka šīs vakcīnas nevis novērš infekciju, bet gan paātrina jaunu, daudz bīstamāku vīrusa paveidu rašanos.

Tagad arī Izraēlas Tehnoloģiju institūta speciālists dr. Uri Šalits, prezidenta padomnieks Covid jautājumos, ir spiests atzīt: “Vakcīnas darbojas, taču nepietiekami.”

Savukārt Dvirs Arans, Izraēlas tehnoloģiju institūta biomedicīnisko datu pētnieks, savā vēstījumā ASV un citām turīgām valstīm, kas apsver trešās potes iespēju, ir lakonisks un skarbs: “Neceriet, ka papildu deva ir risinājums.”

Izraēlas pieredze liecina arī to, ka dabiskā imunitāte sniedz labāku aizsardzību pret Covid-19 nekā vakcinācija. “Izraēlā vakcinētajiem indivīdiem bija vērojams 27 reizes lielāks simptomātiskas Covid infekcijas risks nekā tiem, kam bija izveidojusies dabiska imunitāte pēc iepriekš izslimota Covid,” secina dr. Martins Kuldorfs.

Arī Rošele Valenska, ASV Slimību kontroles un profilakses centra jaunā direktore un Toksisko vielu un slimību reģistra aģentūras administratore pēc Keipkodas uzliesmojuma, kur galvenokārt inficēti tika vakcinētie indivīdi, bija spiesta atzīt, ka vakcinētas personas joprojām inficējas ar Covid un pārnēsā vīrusus tāpat kā nevakcinētas.

Un tagad daži vārdi par Latviju. Patlaban pēc oficiāliem datiem Latvijā pozitīvi testi ir bijuši kopumā 151 243 cilvēkiem. No tiem miruši ir 2658. Tiesa, statistika neuzrāda, vai slimnieki ir miruši no vai ar Covid, tomēr arī šajā gadījumā mirstības rādītājs ir 1,76 procenti. Tātad Covid nav gluži tas pats, kas mēris.

Pēdējos desmit gados Latvijā ik gadu mirst ap 28 tūkstošiem cilvēku. Piemēram, 2015. gadā nomira 28478, 2017. gadā 28757, 2018. gadā 28820. Bet 2020. gadā, kad jau plosījās nāvīgā sērga, Latvijā kopumā ir nomiruši 28854 cilvēki. Tātad par 34 cilvēkiem vairāk nekā 2018. gadā.

Un kas notiek šogad? Janvārī, kad valstī bija Covid uzliesmojums, kopumā ir reģistrēti 3549 nāves gadījumi. No tiem 1778 (pusi!) ir izraisījušas asinsrites slimības, 488 – ļaundabīgi audzēji, bet 642 dzīvības ir izdzēsis Covid.

Jūnijā kopumā ir miruši 2482 cilvēki. No tiem 1297 nāves gadījumus (jau atkal pusi!) ir izraisījušas asinsrites slimības, 493 – ļaundabīgi audzēji, bet Covid – 129.

Tie ir oficiāli pieejami dati, kas atrodami veselības statistikas datubāzē.

Un vēl dažas lietas, par ko Kariņš un Pavļuts mums nestāsta, bet ar ko mēs katrs tā vai citādi saskaramies. Kopš sērgas izsludināšanas nemitīgi tiek vēstīts par vakcīnu, kas visu atrisinās. Par zālēm runāts netiek. Vai tiek runāts ar ironiju un skepsi. Lai gan tieši medikamentoza ārstēšana ir savulaik palīdzējusi uzveikt spāņu gripu. Tomēr zāļu temats lai paliek citai reizei, jo valstī taču sākusi plosīties (vēlreiz citēšu premjera teikto) “nevakcinēto pandēmija”.

Ja valdībai patiešām rūpētu nācija un tās veselība, nevis vakcinācija un atskaites Briselei, viņi ar mums sarunātos. Skaidrotu, mudinātu apsvērt ieguvumus un samērot tos ar iespējamiem riskiem, nevis biedētu, kauninātu un sodītu cilvēkus par loģisku jautājumu uzdošanu. Un uzspiestu vakcināciju ar varu un viltu.

Pavasarī mūziķis Ikars Ruņģis feisbukā dalījās ar savas ģimenes sāpēm. Bija nomiris viņa tēvs, dzīvespriecīgs un stiprs vīrs, kas pirms tam nebija slimojis. Viņš aizgāja piecas dienas pēc liktenīgās potes saņemšanas.

Pirms neilga laika matemātikas doktors Dainis Geidmanis nopublicēja feisbukā savas ģimenes bēdu stāstu. Vēl vasaras sākumā viņa tēvs bijis spēka pilns, no mazām dienām darbā un sportā rūdīs, savulaik bijis Latvijas izlases kapteinis rokasbumbā, savos 93 gados saremontējis mašīnu, nokārtojis tehnisko apskati. Bērni sprieduši, ka tēvs dzīvos līdz 100 gadiem. Līdz pēkšņi viss sagriezās. Uzklausījis nemitīgos pamudinājumus, tēvs nolēmis vakcinēties. Pēc pirmās vakcīnas viņam apmiglojusies redze labajā acī, pēc otrās viņš pazaudējis ēstgribu un dažu nedēļu laikā vienkārši izdzisis.

Arī Daiņa māsas vīrs pēc pirmās Covid potes mēnesi pavadījis slimnīcā, bet pēc otras, viņa meitas Ilzes Drātnieces vārdiem sakot, pārvērties par “dārzeni”.

Manu draugu un paziņu lokā šādu stāstu ir daudz. Trīsdesmitgadīgam sportiskam vīrietim, ārstam traumatologam, pēc potes infarkts. Paziņas dēlam pusaudzim pēc potes pēkšņi atklājies miokardīts. Citam pusaudzim asiņo deguns, lēkā spiediens un sākusies sirds aritmija. Vēl kādas paziņas vīramāte kļuvusi akla uz vienu aci. Kāda mana bijusī kolēģe cieš no muskuļu trīces. Domāju, ka līdzīgus stāstus savu draugu un paziņu lokā ir dzirdējis katrs.

Un ja kāds grib iebilst, ka tās ir tikai sagadīšanās, tad ar profesores Ausmas Cimdiņas atļauju izstāstīšu arī viņas stāstu. Ausma, kam nebija sirds asinsvadu problēmu un kas zāles nelietoja vispār, šā gada 12. maijā tika aizgādāta uz slimnīcu taisnā ceļā no vakcinācijas centra. Viņa saļima uzreiz pēc “brīnumpotes” saņemšanas. Kopš tā brīža profesorei ir bijusi darba nespējas lapa un viņa trīs reizes ir tikusi hospitalizēta. Par šo gadījumu ir ziņots gan Zāļu valsts aģentūrai, gan Slimību profilakses un kontroles centram. Darba nespējas lapa ir slēgta tikai septembrī.

Taisnības labad uzreiz jāpiebilst, ka starp maniem draugiem, paziņām un tuviniekiem ir arī tādi, kam pēc vakcinācijas nav bijis nekādu blakņu un kas priecājas par iegūto drošības sajūtu. Tāpēc es esmu par to, ka vakcinācijai ir jābūt katra personiskai izvēlei. Ka cilvēkus nedrīkst šķirot pēc pazīmes “vakcinēts” vai “nevakcinēts”. Ka vakcinācijas pases ir rupjš cilvēktiesību pārkāpums.

Ja ražotājs un valsts neuzņemas atbildību par vakcīnu blaknēm, pacientam ir jāsaņem par šo medikamentu pilna informācija, pirms viņš veic savu izvēli. Kāds ārsts gan iebilda, ka arī pirms sirds operācijas neviens neizsniedzot pacientam garantijas talonu. Taču sirds operācija netiek piedāvāta veseliem cilvēkiem. Un tā netiek veikta piespiedu kārtā.

Turklāt blakņu gadījumā ir nepieciešami papildu izmeklējumi, ko neapmaksā valsts. Un pat tad, ja pacients vai viņa tuvinieki ir gatavi maksāt no savas kabatas, šie izmeklējumi nav pieejami, jo rindā jāgaida vairākus mēnešus vai pat pusgadu.

Tāpēc valdības prasība sapotēt seniorus, mediķus, karavīrus, policistus, skolotājus, pakalpojumu sniedzējus, skolēnus, studentus, mazus bērnus un pat grūtnieces, īsāk sakot, visu populāciju, šķiet vairāk nekā dīvaina. Izmēģinot medikamentu, kam vēl nav veikta pilna pārbaude vismaz triju gadu garumā, vienmēr tiek atstāta kontroles grupa. Lai būtu iespējams salīdzināt datus. Vēlme sapotēt visus bez izņēmuma izklausās labākajā gadījumā negudri.

Jā, vīruss ir reāls. Un nejauks. Tā izpausmes ir neizprotami atšķirīgas. Pazīstu cilvēkus, kas to izslimojuši smagā formā. Un tādus, kas vīrusu uzveikuši dažās dienās. Un arī tādus, kam ir antivielas, bet viņi pat nezina, kurā brīdī ir to pārslimojuši. Zinu ģimenes, kam vīruss atņēmis tuvus un mīļus cilvēkus. Un tādus, kam mīļus cilvēkus atņēmušas pretvīrusa pošu blaknes. Tomēr visnejaukākais šās sērgas stāstā ir tas, ka meli kļūst par ikdienas parādību vai pat normu valsts varas komunikācijā ar iedzīvotājiem.

Un nobeigumā vēl kāda ziņa: Džordžs Soross un Bils Geitss ir iegādājušies kompāniju “Mologie“, kas ražo un izstrādā ātrās testēšanas tehnoloģijas, arī Covid testus. Kādēļ? Nu, protams, domājot par vispārēju labumu. Kompāniju paredzēts pārveidot par sociālu uzņēmum un pārsaukt par “Global Access Health”.

https://www.la.lv/vija-beinerte-kapec-vini-tik-ilgi-ir-mums-melojusi

 

26 января 2021

Раскрыт самый эффективный препарат против коронавируса

Международная группа ученых раскрыла, что препарат плитидепсин (аплидин) почти в 30 раз более эффективен против SARS-CoV-2, чем ремдесивир. Об этом сообщается в статье, опубликованной в журнале Science.

Исследователи предположили, что плитидепсин среди всех других препаратов обладает самой сильной противовирусной активностью в клетках легких человека. Кроме того, он, скорее всего, не является токсичным, хотя отрицательно воздействует на рост и деление клеток, оказывая цитостатический эффект.: https://lenta.ru/news/2021/01/26/covdrug/


Юваль Ной Харари: «В 2020-м именно курьеры стали той «тонкой красной линией», что спасла нашу цивилизацию от варварства»

Израильский историк и мыслитель подводит итоги пандемийного 2020-го, рассуждает о том, что станет «следующим ковидом», а также отвечает на вопросы «Кто виноват?» и «Что делать?»

Как предотвратить цифровую диктатуру

…Год с ковидом выявил также важные ограничения нашего научного и технологического потенциала, считает Юваль Ной Харари. Наука не способна заменить политику. Когда нужно решать политический вопрос, нет стопроцентно верного научного способа определить, что делать – например, вводить локдаун или нет. Учесть все медицинские, экономические и социальные последствия этого решения и принять (или не принять) его – задача политиков, а не ученых. Точно так же и с системами массового наблюдения. Очень важно бороться с эпидемией, но стоит ли эта цель лишения нас частной жизни? И обязанность политиков, а не инженеров – найти правильный баланс между полезной слежкой и антиутопическими кошмарами.

Харари ставит в пример своего терапевта, который знает об историке много личного. «Я согласен с этим, так как я ему доверяю, он не продаст эти данные какой-либо корпорации или политической партии. На время пандемии мы должны установить такого же рода орган власти и наблюдения, которому могли бы доверять».

Наблюдение и контроль, по мнению Харари, должны осуществляться в обе стороны, в противном случае это прямая дорога к диктатуре. Граждане страны должны следить за своим правительством и корпорациями, которые наблюдают за ними. К примеру, процесс распределения денег городскими властями должен быть максимально прозрачным, настаивает историк.

Как гражданин, я хочу знать, кто и за что получает деньги, кто решает, куда эти средства должны пойти. Я хочу удостовериться, что они будут направлены пострадавшим бизнесам, а не крупным компаниям, владельцы которых дружат с тем или иным министром. Если правительство утверждает, что столь сложную систему мониторинга в разгар пандемии не выстроить – не верьте ему! Если им не сложно следить за вами, это должно работать и в обратную сторону.

Никогда не позволяйте данным концентрироваться в одном месте – ни во время пандемии, ни после нее, советует Харари. Монополия на данные – еще один рецепт создания диктатуры. Поэтому биометрические данные людей, собранные с целью остановить пандемию, должны находиться у независимого органа здравоохранения, а не у полиции, министерств и корпораций.

Конечно, это приведет к повторам и некоторой неэффективности. Но в нашем случае неэффективность – скорее, часть конструкции, а не ее изъян. Хотите предотвратить становление цифровой диктатуры? Добавьте немного неэффективности.

Есть инструменты – нет лидера

Беспрецедентный научный и технологический прорыв прошлого года не разрешил ковидный кризис. Пандемия из природного бедствия превратилась в политическую дилемму. Когда Черная смерть убивала миллионы людей, никто не ожидал ничего особенного от королей и императоров – остановить эпидемию было за пределами их власти, поэтому их никто и не винил. Сегодня же у человечества есть научно разработанные инструменты для прекращения пандемии, но готовы ли мы платить довольно высокую цену за победу над вирусом?

Научные достижения взвалили огромную ответственность на плечи политиков, и слишком многие с ней не справились, считает историк. К примеру, президенты-популисты США и Бразилии преуменьшили опасность пандемии и не послушались советов экспертов, что привело к сотням тысяч смертей, которые можно было предотвратить. В Великобритании властей больше интересовал брексит, чем ковид. Озабоченная изоляцией администрация Бориса Джонсона не смогла изолировать страну от того единственного, от чего ее стоило изолировать, – от вируса.

Некоторые другие страны справились лучше, но человечеству в целом пока не удается сдержать пандемию или хотя бы выработать общий план действий. Весной 2020-го мы все смотрели, как разворачивается катастрофа, как будто в замедленной съемке: сначала кадры из Уханя, потом – из Италии, из других стран. Но до сих пор ни одно государство не возглавило борьбу с пандемией.

Научно разработанные инструменты, напоминает Харари, есть, отсутствуют лишь политические воля и мудрость. Одна из причин в том, что ученые со всего мира смогли скооперироваться, в то время как политики предпочитают враждовать. Две сверхдержавы – США и Китай – обвиняют друг друга в утаивании важной информации и распространении теорий заговора. Да и другие страны либо фальсифицируют, либо скрывают важные данные о пандемии.

Более того, отсутствие глобальной кооперации проявляется и в нехватке медицинского оборудования. Харари указывает на отсутствие серьезных попыток собрать все доступные ресурсы для лечения ковида, наладить глобальное производство и обеспечить справедливое распределение лекарств и медтехники. «Вакцинный национализм», в частности, создает новое неравенство между теми странами, кто способен привить своих граждан, и теми, кто нет.

Очень печально, что многие не понимают простую вещь: пока вирус, не знающий границ, продолжает спокойно распространяться и мутировать, ни одна страна не может чувствовать себя в безопасности. В нынешней чрезвычайной ситуации апелляции к простому альтруизму, полагает Харари, вряд ли превысят национальные интересы. Но сегодня глобальная кооперацияне альтруизм, а лучший способ обеспечить защиту национальных интересов.

Антивирус для мира

Дискуссии о ковидном 2020-м будут длиться еще долгие годы, предсказывает историк. Однако, по его мнению, люди из разных политических лагерей должны сойтись на том, что пандемия преподала человечеству три важных урока.

Во-первых, нужно укрепить нашу цифровую инфраструктуру.

Во-вторых, каждая страна должна увеличить инвестиции в свою систему здравоохранения (пусть это и кажется лежащим на поверхности, но политики часто игнорируют самое очевидное).

 В-третьих, необходимо создать мощную глобальную систему мониторинга и предотвращения пандемий. В войне патогенов и людей линия фронта проходит по телу каждого человека. То есть, даже у самых обеспеченных людей в развитых странах есть личная заинтересованность в защите беднейших жителей стран третьего мира. Подобные системы уже существуют – это ВОЗ и некоторые другие международные институции. Поэтому страны должны более активно субсидировать их.

Многие опасаются того, что COVID-19 знаменует собой начало волны новых пандемий. Но если претворить в жизнь уроки, преподанные нам пандемией, считает Харари, шансов на появление новых пандемий станет меньше в разы. Человечество не может предотвратить появление новых патогенов, но у нас есть знания и инструменты для того, чтобы помешать новому патогену распространиться и вызвать пандемию.

Если ковид продолжит распространяться и в этом году, а в 2030-м, скажем, случится еще более смертоносная пандемия, мы будем знать, что это не какое-то неконтролируемое стихийное бедствие или кара божья. Это – человеческий просчет, точнее – ошибка политиков.

https://republic.ru/posts/99712?utm_source=republic.ru&utm_medium

 22 сентября 2021, 10:10

Telegraph раскрыла планы ученых из Уханя заразить летучих мышей коронавирусом в 2018 году

Анна Светлова

Издание Telegraph сообщает, что ученые из китайского Уханя еще в 2018 намеривались заразить SARS-CoV-2 живущих в пещерах летучих мышей.

Отмечается, что специалисты якобы просили выделить на этот проект $14 млн, но получили отказ, так как это «могло подвергнуть риску местных жителей».

Согласно документам, на которые ссылается издание, ученые рассчитывали внедрить через кожу животных наночастицы, в составе которых были новые химерные спайковые белки коронавирусов. Также были планы по созданию химерных вирусов, генетически модифицированных для более легкого заражения людей.

Кроме того сообщается, что ученые из Уханя хотели применить изменения в коронавирусах летучих мышей для более легкой передачи вируса в клетки человека.

Ранее сообщалось, что китайский перебежчик рассказал о происхождении коронавируса в Ухане. По словам, правозащитника из Китая Вэй Цзиньшэна, ныне проживающего в США, он предупреждал американские спецслужбы о коронавирусе в Ухане за несколько недель до официального подтверждения Китаем информации о вспышке заболевания.

https://www.gazeta.ru/social/news/2021/09/22/n_16571756.shtml

 25 МАРТА 2021

Избыточная смертность в Швеции за 2020-й ниже, чем в большинстве стран ЕСReuters

Новые данные подвергают сомнению эффективность локдаунов. Эксперты призывают к осторожности в интерпретации чисел...: https://republic.ru/posts/99942

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru