svētdiena, 2018. gada 22. jūlijs

Digitālā valsts: ieguvumi un draudi



                                                                                      Facta, non verba

   
Digitālā valsts: ieguvumi un draudi

        Interneta plaša izplatība, liela apjoma datu (big data) elektroniska akumulēšana, to algoritmizēta apstrāde, -  izmantojot arī mākslīgo intelektu (AI), stimulē un determinē mūsu dzīves visdažādāko jomu digitalizācijas procesus. Informācijas ekonomika šobrīd jau kļuvusi par civilizācijas progresa dzinējspēku, par konkurētspējas kritēriju, par valsts izaugsmes mērauklu. Digitālo tehnoloģiju ieviešana un to saprātīga izmantošana nodrošina produktivitātes ievērojamu pieaugumu, augstu energoefektivitāti un ražotās produkcijas kvalitāti, paver operatīvas iespējas ražot preces atbilstoši katra patērētāja specifiskajām prasībām.
     To apzinoties, tālredzīgi politiķi ir ieinteresēti veicināt un atbalstīt valsts digitalizācijas procesus gan ar dažāda veida preferenču (nodokļu, subsīdiju, atvieglojumu, u.tml.) palīdzību, gan veidojot inovāciju centrus un īstenojot pilotprojektus. Tā panākot augstākus tautsaimniecības attīstības tempus un tiem adekvātu pilsoņu dzīves kvalitātes celšanos. … turpinājums grāmatā “Kā atbrīvoties no totalitārisma skavām. Izaicinājums pārvarēt politisko vientiesību“: https://buki.lv/product/ka-atbrivoties-no-totalitarisma-skavam-e-gramata

                                                           *   *   *


14.04.2019 
Kasparovs: Cilvēkiem, nevis tehnoloģijām ir monopols pār ļaunumu  

Civilizācijas vēsture ir cieši saistīta ar tehnikas attīstību, kas ir nesusi progresu un turpina padarīt mūsu dzīvi labāku. Izaicinājumus rada tehnoloģiju nenovēršamā nonākšana nepareizajās rokās un izmantošana pret cilvēkiem, taču tas nedrīkst kļūt par šķērsli tālākam zinātnes progresam, intervijā portālam "Delfi" skaidro slavenais šahists, cilvēktiesību aktīvists un Kremļa kritiķis Garijs Kasparovs.
Tehnikas attīstība cilvēcei vēstures gaitā vienmēr ir palīdzējusi spert nākamo soli dzīves standartu uzlabošanā. Tas notiek arī tagad – fakts, ka mašīnas mūsdienās vairs nav tikai fizisks izpalīgs, bet palīdz domāt un darīt intelektuālu darbu, nemaina premisu, ka tehnoloģijas mums palīdz, skaidro Kasparovs, kurš 3. aprīlī konferencē "EBIT 2019" Rīgā uzstājās ar prezentāciju par tehnoloģiju sniegtajām iespējām cilvēcei.
Telefona numurus no galvas vairs nemācās

Dažkārt dzirdētas bažas, ka datorizācijas un mobilo telefonu laikmetā cilvēki atradinās lietot smadzenes, iegaumēt lietas un paļaujas tikai uz tehnoloģijām. Kasparovs nepiekrīt uzskatam, ka tas cilvēkus padara garīgi aprobežotus. "Vai tas, ka neatceries telefona numurus no galvas, padara tevi mazāk gudru? Es pats vairs neatceros numurus. Daudzas no šīm lietām ir atkārtotas darbības, ko varam nodot mašīnām," uzskata bijušais šaha čempions.
Es domāju pretēji – mašīnas palīdzēs mums atbrīvot savu radošumuGarijs Kasparovs
Kāpēc gan būtu jāvelta sava enerģija, lai domātu par lietām, kuras mūsu vietā var izdarīt kalkulatori un datori, jautā Kasparovs. "Ir cilvēki, kas galvā ļoti ātri spēj reizināt piecciparu skaitļus, bet es nedomāju, ka tas viņus padara gudrākus par mani. Man tas nav vajadzīgs," viņš turpina.
"Es domāju pretēji – mašīnas palīdzēs mums atbrīvot savu radošumu, būt daudz cilvēciskākiem. Ir ļoti daudz lietu, ko tikai cilvēki var darīt, un uz tām mums jākoncentrējas," stāsta Kasparovs un turpina, ka ir milzums, ko cilvēki var analizēt un par ko debatēt.
Kasparovs domā, ka prāta atbrīvošana cilvēcīgām dimensijām ir mūsu nākotne. "Bet mums ir precīzi jāsaprot, kam mēs piederam un kāda ir mūsu loma," viņš piebilst.
Problēma ir ļauni aktori, diktatori, teroristi un slepkavas, kas var piekļūt tehnoloģijām un izmantot tās pret mumsGarijs Kasparovs
Vai viņš zina atbildi uz šo jautājumu? "Nē, tā mums ir jāatrod," atbild Kasparovs, "bet es zinu virzienu. Sliktākais, ko var darīt, ir strīdēties par progresu. Lietas notiek, un mums ir jāatzīst, ka mēs meklēsim savas jaunās attiecības ar datoriem, un mums tam ir jāsagatavojas."
Visas jaunās tehnoloģijas ir nesušas problēmas un risinājumus – tas ir jāsaprot, jābeidz raudāt un jāskatās uz pozitīvo pusi, viņš uzskata.
Draudi nāk no cilvēkiem, nevis tehnoloģijām

Secīgs jautājums par tehnoloģiju un mākslīgā intelekta attīstību ir, vai tās kādā brīdī nevar pavērsties pret cilvēkam. Kasparovs to sauc par pilnīgām muļķībām, kuras tiražē Holivudas filmas, bet patiesā bīstamība slēpjas cilvēkos.
"Tehnoloģijas ir agnosticisms – tās nav ne labas, ne sliktas. Bet cilvēkiem joprojām pieder ļaunuma monopols. Problēma ir ļauni aktori, diktatori, teroristi un slepkavas, kas var piekļūt tehnoloģijām un izmantot tās pret mums," skaidro Kasparovs. Tāpēc nav produktīvi strīdēties par robotiem-slepkavām, bet jāskatās uz tūlītējiem draudiem, ko rada cilvēki, viņš norāda.
Nekad iepriekš cilvēces vēsturē demokrātijām nav bijis tik nomācošs ekonomiskais, militārais un politiskais pārsvarsGarijs Kasparovs
Gadsimtiem mēs redzam, kādu postu nodara tehnoloģijas, esot nepareizajās rokās, – ļaunu spēlētāju ietekme var būt ļoti sāpīga, stāsta Kasparovs. "Bet, raugi, nekad iepriekš cilvēces vēsturē demokrātijām nav bijis tik nomācošs ekonomiskais, militārais un politiskais pārsvars. Galvenā problēma šodien, es domāju, ir nevis atbildes rīku trūkums, bet politiskās gribas trūkums," skaidro cilvēktiesību aktīvists.
Globalizētajā pasaulē nevar novērst tehnoloģiju ceļošanu un diktatori vienmēr atradīs veidu, kā piekļūt kārotajam, akcentē Kasparovs. Mākslīgajam intelektam nav vajadzīga masīva infrastruktūra, to ir viegli pārvietot. Taču tas nenozīmē, ka tāpēc būtu jābremzē tehnoloģiju attīstība.
"Diktatoriem ir piekļuve arī kodoltehnoloģijām," argumentē Kasparovs. "Mums ir jāatzīst jaunie izaicinājumi globālajai demokrātijai, brīvajai pasaulei, un mums tie ir jārisina. Bet mēģināt novērst tehnoloģiju attīstību ir nepareiza atbilde," domā izcilais šahists.
Cilvēks paliek vadītāja sēdeklī

Fantastikas kinofilmu vai atsevišķu ekspertu paustajam, ka mākslīgais intelekts varētu kļūt neatkarīgs no cilvēka un nekontrolējams, nav nekāda pamatojuma, norāda Kasparovs.
"Nav ne mazākās driskas pierādījumu par superintelektu, autonomo intelektu, vispārīgo (general) mākslīgo intelektu. Mašīnas darbojas cilvēku noteiktos rāmjos, tas ir tas, kam es ticu. Es nesaku, ka esmu eksperts, es varu kļūdīties, bet mana pieredze un pieejamā informācija norāda, ka mums nevajadzētu tērēt laiku šīm diskusijām," viņš uzsver.
Tas ir milzīgs spēks, ko joprojām vada cilvēka gribaGarijs Kasparovs
Datori var ģenerēt un uzkrāt milzīgu apjomu zināšanu, piekrīt Kasparovs, taču to produktīva pielietošana paliek cilvēka ziņā: "Tas ir milzīgs spēks, ko joprojām vada cilvēka griba."
Vai var teikt, ka cilvēki bija, ir un būs tehnoloģiju pavēlnieki? Tas ir pārāk spēcīgi teikts, atbild Kasparovs: "Es teiktu, ka mēs esam vadītāja sēdeklī."
Cilvēcei ir spēcīgas tehnoloģijas, bet mēs esam tie, kuriem jāsaprot, kas mašīnai nepieciešams uzdevuma veikšanai, nobeidz Kasparovs.

https://www.delfi.lv/news/arzemes/kasparovs-cilvekiem-nevis-tehnologijam-ir-monopols-par-launumu.d?id=50982255

“Rīcības plāns MI drošības palielināšanai”

An Action Plan to increase the safety and security of advanced AI

In October 2022, a month before ChatGPT was released, the U.S. State Department commissioned an assessment of proliferation and security risk from weaponized and misaligned AI.
In February 2024, Gladstone completed that assessment. It includes an analysis of catastrophic AI risks, and a 
first-of-its-kind, government-wide Action Plan for what we can do about them.

https://www.gladstone.ai/action-plan#action-plan-overview

EP deputāti pieņem vēsturisku likumu — Mākslīgā intelekta aktu

https://jauns.lv/raksts/zinas/598216-ep-deputati-pienem-vesturisku-likumu-maksliga-intelekta-aktu

https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20240308IPR19015/artificial-intelligence-act-meps-adopt-landmark-law

11.09.2021

Andis Kudors: 'Lielie dati' un Ķīnas komunistu tehnoloģiskais autoritārisms  

https://www.delfi.lv/news/versijas/andis-kudors-lielie-dati- 


"Atslēgt internetu veselā valstī": hakeri pastāsta par Krievijas specdienestu kiberieroču iepirkumu

Krievijas hakeru grupējumsDigital Revolution” publiskojis informāciju par Krievijas Federālā drošības dienesta (FDD) kiberieroču “iepirkumu” - programmām “Fronton”, kuru mērķis ir organizēt plašus kiberuzbrukumus, iegūstot kontroli pār dažādām ierīcēm, kas izmanto lietu internetu, vēsta Lielbritānijas raidsabiedrības BBC krievu valodas versija. 
Visu šo programmu mērķis ir viens - inficēt dažādas viedierīces, sākot ar digitālajiem asistentiem un beidzot ar veselām “gudrajām mājām”, apvienot tās vienotā tīklā, lai citās valstīs paralizētu serverus, kas nodrošina lielo interneta servisu darbu un internetu kopumā. 
Saskaņā ar “Digital Revolution” publicētajiem dokumentiem,  “Fronton” kiberieroču programmas  izstrādē piedalījies Krievijas uzņēmums “oday - šīs kompānijas serverus hakeri uzlauza jau pagājušā gada aprīlī. 
Programmā bijis iesaistīts arī uzņēmums “InformInvestGrup”, kas, saskaņā ar “Digital Revolution” iegūtajiem datiem, gatavojis “pieredzes iegūšanas maketu”. To uzņēmumam pasūtījusi Krievijas armijas daļa Nr.64829 kas pazīstama kā FDD Informācijas drošības centrs. 
Hakeri apgalvo, ka kompānija “InformInvestGrup” iepriekš pildījusi arī dažādus Krievijas Iekšlietu ministrijas pasūtījumus. 
“Digital Revolution” pārstāvji savā paziņojumā uzsver, ka lietu internets ir mazāk aizsargāts nekā, piemēram, serveri un mobilās ierīces. 
Problēmu rada tas, ka daudzi lietotāji savas viedās ierīces izmanto, neveicot nekādas izmaiņas drošības uzstādījumos, un turpina lietot ierīces noklusējuma lietotājvārdu un paroli. Tas savukārt nozīmē, ka šīs ierīces hakeriem ir vienkāršāk uzlauzt. 
Saskaņā ar aģentūras “Gartner” datiem, uz šā gada beigām lietu internetam visā pasaulē būs pieslēgti vairāk nekā 20 miljardi ierīču. 
“Digital Revolution” publiskotajos dokumentos FDD “apakšuzņēmēji” atsaucas uz pieredzi ar “Mirai” - tas bija līdz šim lielākais reģistrētais inficēto lietu interneta ierīču tīkls, kurā bija iesaistīti aptuveni 600 000 ierīču. 
2016.gadā inficētās “Mirai” tīkla ierīces paralizēja ASV uzņēmuma “Dyn” tīmekļa DNS serverus, ko interneta uzņēmumi izmanto, lai atjauninātu informāciju reālā laikā. 
Šā kiberuzbrukuma rezultātā uz laiku no dažādām minūtēm līdz vairākām stundām tika paralizēta vairāku desmitu pasaulē populāru vietņu darbība, ieskaitot tādus pakalpojumus kā “Twitter”, “PayPal” un “Netflix”. 
“Mirai” tīkla gadījumā netika izmantoti tradicionālie datori, kā tas parasti notiek kiberuzbrukumos, bet dažādas lietu interneta ierīces. 
FDD potenciālie partneri savos pieteikumos piedāvā inficēt un pakļaut galvenokārt tīmekļa kameras vai video ierakstīšanas un pārraidīšanas ierīces, jo ja šīs ierīces translē video, tām ir pietiekami liels sakaru kanāls, lai tās varētu veiksmīgi īstenot pakalpojumatteices (DDoS) uzbrukumus. 
“Digital Revolution” publiskotajos dokumentos arī ietverta informācija, ka kiberieroču izstrādātāji arī sagatavojuši virkni pasākumu pēdu slēpšanai kiberuzbrukumu sarīkošanas gadījumā. 
“Digital Revolution” grupējuma pārstāvji uzsver, ka vienlaicīgs uzbrukums, ko veic vairāki simti inficētu ierīču, var virkni tīmekļa vietņu padarīt nepieejamu uz vairākām stundām. 
Savukārt uzbrukums nacionālajiem tīmekļa DNS serveriem var nelielā valstī pilnībā apturēt interneta darbību uz vairākām stundām. 
“Digital Revolution” norāda, ka Krievijas īstenotās “Fronton” programmas var dot Krievijai iespēju izspiegot faktiski visu pasauli.
Hakeru grupējums “Digital Revolution” plašāku atpazīstamību ieguva 2018.gada decembrī, kad tas nopludināja informāciju par FDD “apakšuzņēmēja” - kompānijas “Kvant” - aktivitātēm, atklājot informāciju par to, kā varas iestādes ar tehnoloģiju palīdzību novēro sabiedrību, lai identificētu cilvēkus, kas protestē pret pastāvošo valsts varu. 
“Mēs arī turpmāk atmaskosim projektus, kas pierāda to, ka varas iestādes mēģina mūs visus pabāzt zem FDD kontroles tupeles,” pagājušā gada vasarā paziņoja “Digital Revolution” pārstāvji. 



Reputācija, dati un pieejamība – uz ko mērķē kibernoziedznieki?

Kaspars Iesalnieks 22. marts , 2019 8.51
Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozīme pasaules valstu pārvaldē un ekonomikā aizvien pieaug. Atbilstīgi aug arī kiberuzbrukumu skaits un metodes, ar kādām tie tiek rīkoti, gadā nodarot simtiem miljardu eiro zaudējumus.
Pērn 33% informācijas tehnoloģiju speciālistu visā pasaulē atzinuši, ka pēdējos divos gados viņu pārstāvētās iestādes piedzīvojušas vismaz vienu nopietnu kiberuzbrukumu, liecina 84 valstīs rīkotais pētījums Harvey Nash/KPMG CIO Survey 2018. Kāpēc un kā tas iespējams pat lielos uzņēmumos, valsts iestādēs un pašvaldībās, kas iegulda gana lielus resursus savu tīmekļa vietņu kiberdrošības stiprināšanā?
Mērķis – kompromitēt
Lai gan pastāv uzskats, ka kiberļaundaru mērķis ir tikai turīgās un ietekmīgās valstis, arī Latvija nav pasargāta no šādām darbībām. Skaļākie kiberuzbrukumi Latvijas vēsturē bijuši mērķēti ne tik daudz uz pieeju datiem vai centieniem izplatīt kādu kaitīgu lietotni, cik iespēju kompromitēt tīmekļa vietnes uzturētājus. Uzbrukumi notikuši zīmīgā laikā, kad tie noteikti tiktu pamanīti un skartu vislielāko lietotāju skaitu – daži spilgtākie piemēri ir kiberuzbrukumi Saeimas vēlēšanu dienā, sākot Dziesmu un Deju svētku biļešu pārdošanu, “E-veselības” sistēmas ieviešanas laikā.
Jāatzīst, ka Latvijā piedzīvotie kiberuzbrukumi savu mērķi ir sasnieguši, proti, tie guvuši plašu rezonansi, uz laiku pārtraucot upura tīmekļa vietnes darbu.
Lielākoties kibernoziedzniekus vada finansiāli, ziņkārības vai atriebības motīvi. Finansiālais motīvs mudina uzbrucēju iegūt vērtīgu informāciju, lai  pārdotu to konkurentiem vai šantažētu organizācijas vadību. Ziņkārība ir spēcīgs pamudinājums tiem, kam ložņāšana pa svešiem serveriem ir hobijs un kuri grib kādam kaut ko pierādīt – katrs jauns drošības uzlabojums tiek uztverts kā izaicinājums. Trešais biežāk izplatītais motīvs ir atriebība, kuru īsteno neapmierināti klienti, bijušie darbinieki, lojāli konkurentu sekotāji u. c.
Padara nepieejamu
Uzbrukuma veidi var būt dažādi. Piemēram, Latvijas medijos ne reizi vien izskanējušas ziņas par DDoS (Distributed Denial of Service Attack) – izkliedēto pakalpojuma atteikumu, kura pamatā ir vairāku zombētu datoru izmantošana. Apvienojot zombēto datoru kanālu jaudu, proti, sūtot pieprasījumus uz upura serveri, nav ilgi jāgaida, kamēr servera kanāls pārpildīsies un pārtrauks apstrādāt jaunus ienākošos pieprasījumus. Uzbrukuma mērķis ir padarīt sistēmu nepieejamu – serveris iziet no ierindas un pārstāj darboties jeb atbildēt uz klientu pieprasījumiem. Izplatīts uzbrukumu veids ir arī izķēmošanas (defacement) incidenti, ko var īstenot, ja tiek atrasta kāda nepilnība tīmekļa vietnē. Tie parasti ir sistēmu uzbrucēji (crackers), kas ielaužas tīmekļa serverī un aizvieto vietni ar savu saturu.
Mazliet vairāk nekā gada laikā kiberuzbrukumus piedzīvojis gan Valsts ieņēmumu dienests, gan portāls “Delfi”, kurš nonāca kibernoziedznieku redzeslokā īsi pirms premjerministru kandidātu debatēm.
Abos gadījumos caur internetu uzbrukuma mērķim vienlaikus nosūtīts milzīgs daudzums pieprasījumu pieslēgties serverim.
Serveris ar to netiek galā un pārstāj atbildēt uz klientu pieprasījumiem. Līdzīgi notika ar “Biļešu paradīzi” Dziesmu un deju svētku biļešu tirgošanas dienā. Tīmekļa vietne jau bija noslogota ar reālo lietotāju pieprasījumiem, kuri stāvēja virtuālajā rindā biļešu iegādei no vairākām ierīcēm. Reālo lietotāju plūsmai pievienojās arī uzbrucēji, un serveris vairs nevarēja apstrādāt tik lielu pieprasījumu apjomu.
Pierāda nespēju sargāt
Kiberuzbrukums Nacionālā veselības dienesta informācijas sistēmai “E-veselība” bija viens no tiem, kuru iespējamais mērķis ir diskreditēt sistēmu vai organizāciju, kas to uztur, pierādot, ka tā nespēj sevi sargāt. Saeimas vēlēšanu dienā notika uzbrukums portālam Draugiem.lv – portālā bija redzami ar Krievijas Federāciju saistīti attēli un fonā skanēja Krievijas himna. Lai novērstu uzbrukumu sekas, portāla darbība uz laiku tika apturēta . Tas bija klasisks mājaslapas izķēmošanas uzbrukums, lai mainītu vietnes vai tīmekļa lapas vizuālo izskatu. Arī Ceļu satiksmes un drošības direkcijai ir gadījies krist kibernoziedznieka nagos, kas mēģināja piekļūt Transportlīdzekļu reģistra datiem, visticamāk, lai izspiestu naudu no pakalpojumu sniedzēja. CSDD darbinieku un Valsts policijas ātrā reakcija iespējamo vainīgo ļāva uzreiz atrast un aizturēt. Kas vieno šos gadījumus?
Nevar teikt, ka sistēmas būtu uzbūvētas nepareizi vai neatbilstu drošības standartiem.
Tomēr visos gadījumos ir izmantotas izplatītas kiberuzbrukumu metodes, atrodot nepilnības minēto iestāžu un uzņēmumu tīmekļa vietnēs. Šādi uzbrukumu “pakalpojumi” ir plaši pieejami melnajā tirgū par relatīvi nelielu samaksu un nav grūti realizējami.
Jāievēro kiberhigiēna
Hakeri nepagurdami meklē veidus, kā apiet drošības sistēmas. Taču nereti ļaundari paļaujas uz nepietiekamu programmu atjaunināšanu. Tā uzņēmumiem un iestādēm būtu normāla proaktīva rīcībaregulāri pārskatīt savus IT resursus, veikt drošības auditus un ielaušanās testus drošības ievainojamības apzināšanai, ieviest atbilstošus uzlabojumus.
Otrs būtisks aspekts, kas vienmēr jāievēro, ir kiberhigiēna. Vidējais iedzīvotājs hakeriem nav pārlieku interesants – ja tāda interese radīsies, tas būs rūpīgi gatavots un mērķēts uzbrukums, sociālā inženierija. Vairākumā gadījumu, atverot aizdomīgus e-pastus no svešām adresēm, cilvēks riskē ielaist savā datorā vīrusus, kas pēc tam no šī lietotāja datora var veikt dažādas darbības, lietotājam pat nenojaušot, piemēram, nosūtīt jau minētos pieprasījumus mājaslapu serveriem. Sliktākajā gadījumā kiberļaundari iegūst datus vai pieejas tiesības upura tīmekļa iekšējām sistēmām – lietotāju datus, paroles utt.
Vissliktāk ir tad, ja pietiekami gudrs vīruss aizšifrē datus, izplatās arī uz citām darba stacijām vai iegūst citu lietotāju datus.
Ja vīrusam izdodas ievainot kādu sistēmu un rezerves kopijas nav izveidotas, dati būs neatgriezeniski zaudēti. Tāpēc “iztikas minimums”, ar kuru nodrošināties tīmekļa vietņu uzturētājiem, ir gudrs atbildīgais darbinieks, kas kontrolē IT resursus un vada riskus, datu rezerves kopijas, antivīrusa programma un pastāvīga programmu versiju atjaunināšana.
Ja kritīsiet kiberuzbrucēju nagos, vairākumā gadījumu nav pamata cerēt, ka vainīgie tiks saukti pie atbildības. Uzbrukumu patiesās piederības noteikšana ir ārkārtīgi sarežģīta, jo tiek izmantotas citas ievainojamas lietotāju sistēmas, kas ir izkliedētas visā internetā. Par veiksmīgu rezultātu var uzskatīt valsts noteikšanu, no kuras tiek veikts uzbrukums.
Parasti uzbrucēju identificēšana prasa ilgu laiku, taču dažkārt līdz konkrētai atbildei tā arī neizdodas nonākt.
Patiešām labus hakerus parasti ir grūti noķert, taču ar viņiem var cīnīties: nav pilnīgi drošu sistēmu, taču ir sistēmas, kuras ir gatavas atraidīt uzbrukumu. Kiberdrošības pasākumi lielākoties nav tik dārgi, kā ierasts domāt, un tie ļauj saglabāt pašu svarīgāko – uzņēmuma vai iestādes reputāciju.
Kaspars Iesalnieks ir Finanšu audita un vadības konsultāciju uzņēmuma KPMG IT konsultāciju vadītājs.

https://ir.lv/2019/03/22/reputacija-dati-un-pieejamiba-uz-ko-merke-kibernoziedznieki/?utm_source=email+marketing+Mailigen&utm_campaign=25.+03.+2019&utm_medium=email


14.02.2020 00:04
Jums ir saderība! Ar kibernoziedznieku 

Andis Šteinmanis, Kaspersky vadītājs Baltijā

…Populāras iepazīšanās lietotnes, kas tiek izmantotas visā pasaulē, piemēram, "Tinder" un "Badoo", bieži vien kļūst par ēsmu, ko izmanto ļaunprogrammatūru izplatīšanai vai personas datu iegūšanai, lai pēc tam bombardētu lietotājus ar nevēlamām reklāmām vai pat tērētu viņu naudu par dārgiem maksas abonementiem.
Šādām datnēm nav nekāda sakara ar īstām lietotnēm, jo tajās tiek izmantots tikai īsto iepazīšanās pakalpojumu nosaukums un dažkārt arī izskats.
Izanalizējot ļaunprogrammatūras, kas izmanto vairāk nekā 20 populāru iepazīšanās lietotņu nosaukumus un atslēgvārdu "iepazīšanās", konstatēts, ka 2019. gadā tika izplatītas 1963 unikālas datnes, kas nomaskētas par īstām lietotnēm. Interesanti, ka divas trešdaļas no tām bija nomaskētas par "Tinder" (1262 datnes) un vēl viena sestdaļa bija saistīta ar "Badoo" (263 datnes). Abas lietotnes ir atzītas visā pasaulē.
Šo ļaunprātīgo datņu bīstamība atšķiras, sākot no Trojas zirgiem, kas var lejupielādēt citas ļaunprogrammatūras, līdz tādām, kas sūta dārgas īsziņas, kā arī reklāmprogrammatūrām, kuras panāk, ka gandrīz katrs lietotāja saņemtais skaņas signāls ir kaut kāds kaitinošs paziņojums par reklāmu, nevis ziņa no potenciālā partnera.
Piemēram, kāda lietotne, kas pirmajā acu uzmetienā izskatās pēc "Tinder", patiesībā ir banku Trojas zirgs, kurš nepārtraukti pieprasa piekļūstamības pakalpojuma tiesības un pēc to iegūšanas piešķir sev visas tiesības, kas ir nepieciešamas, lai zagtu naudu no lietotāja. Cita uzreiz pēc instalēšanas piešķir sev nosaukumu "Iestatījumi", rāda viltus kļūdas paziņojumus un vēlāk pazūd ar lielu varbūtību, ka pēc dažām dienām tā atgriezīsies ar nevēlamām reklāmām.
Kibernoziedznieki, kas ir specializējušies pikšķerēšanā, arī nelaiž garām izdevību uzbrukt ļaudīm, kuri meklē mīlestību. Internetu pārplūdina populāru iepazīšanās lietotņu un vietņu, piemēram, Match.com un Tinder, viltus kopijas. Lietotājiem ir jāievada personas dati vai jāpievienojas lietotnēm, izmantojot savu kontu sociālajos medijos. Rezultāts nepārsteidz: kibernoziedznieki vēlāk izmanto vai pārdod datus, bet lietotājs paliek ar tukšām rokām.
Turklāt statistika liecina, ka interese par mīlas jautājumiem pieaug pirms Valentīndienas. Piemēram, gandrīz mēnesi pirms Valentīndienas vairāk nekā divas reizes pieauga noklikšķināšanu skaits uz vietnes People Media pikšķerēšanas versijas.
Mīlestība ir viens no tematiem, kas interesē gandrīz visus, un, protams, tas nozīmē, ka arī kibernoziedznieki ir klāt. Iepazīšanās internetā ir atvieglojusi mums dzīvi, tomēr atklājusi jaunu riskus ceļā pretī mīlestībai. Mēs iesakām lietotājiem būt uzmanīgiem un izmantot lietotņu īstās versijas, kas ir pieejamas oficiālajos lietotņu veikalos. Un, protams, mēs vēlam jums veiksmi ideālā partnera atrašanā šai īpašajai dienai.
Lai Valentīndienas priekšvakarā izvairītos no kiberriskiem iesakām:
vienmēr pārbaudīt lietotnes atļaujas, lai uzzinātu, ko drīkst darīt instalētās lietotnes;
neinstalēt lietotnes no neuzticamiem avotiem, pat ja tās tiek aktīvi reklamētas, un viedtālruņa iestatījumos bloķēt programmu instalēšanu no nezināmiem avotiem;
uzzināt vairāk par iepazīšanās vietni, ko plānojat apmeklēt, — iepazīties ar tās reputāciju internetā un mēģināt atrast lietotāju atsauksmes par to;
izmantot stipru drošības risinājumu, kas nodrošina uzlabotu aizsardzību gan Mac, gan PC, gan mobilajās ierīcēs.
neizpaust svešiniekiem pārāk daudz personiskas informācijas;
pārliecināties, ka persona, ar kuru tiekaties, ir īsta, jo krāpnieki blēdībām bieži izmanto viltus profilus.


Krievija un Ķīna izplešas: digitālie apdraudējumi Eiropai

2019. gada 20. aprīlis 00:01
Johana Gutenberga drukas tehnikas izgudrojums 15. gadsimtā pārvērta pasauli līdz nepazīšanai. Ja pirms «iespiešanas revolūcijas» grāmatas tika rakstītas ar roku, veltot tam milzum daudz laika, tad ar drukas palīdzību Bībele varēja uzsākt savu straujo uzvaras gājienu pasaulē, sasniedzot lielu skaitu cilvēku un cita starpā veicinot arī lasītprasmi. Arī interneta izgudrošana ir ietekmējusi gandrīz visas cilvēka darbošanās sfēras, un līdztekus ieguvumiem, nesusi jaunus riskus.
Asimetriskā pieeja
Digitālajā vidē notiek informācijas karadarbība. Krievija un Ķīna te cenšas darboties asimetriski – pie sevis veidojot virtuālu cietoksni, vienlaikus pieprasot pilnīgu atvērtību savām darbībām Rietumos. Kremlis nespēj (vai nevēlas) vadīt savu valsti tā, lai ieguvēju loks no energoresursu, dimantu, metālu un ieroču pārdošanas būtu Krievijā maksimāli plašs. Tā vietā šaurs cilvēku loks kontrolē lielākās finanšu plūsmas un uztur milzīgas atšķirības ienākumu līmenī starp bagātākajiem un nabadzīgajiem. Gudrā ekonomika neattīstās, toties attīstās troļļu un botu karaspēks, algotņu grupas un aug apetīte pēc Arktikas kontroles. Aukstā kara laikā ASV izlūkošanā lika uzsvaru uz tehnoloģiju izmantošanu, tagad arī Krievija un Ķīna cenšas neatpalikt. Krievijas lielie TV kanāli strādā kā informācijas kara platformas, savas un citu valsts iedzīvotāju smadzeņu skalošanai. Ja kādas valstis mēģina ierobežot to darbību tad Krievijas Ārlietu ministrijas pārstāvji saceļ lielu brēku, «mediju” brīvība tiekot ierobežota, redziet… Tas ir kā nozieguma vietā pieķerts bandīts kliegtu: «Policisti nelikumīgi ierobežo manu pārvietošanās brīvību!»
Kontrole
Jau 2014. gadā Krievijas prezidents Vladimirs Putins nodēvēja internetu par CIP projektu, jau tobrīd signalizējot par Krievijas gatavību atslēgt sevi no globālā tīmekļa un lietot Krievijā izstrādātu ekvivalentu. 2018. gadā Krievijas Valsts dome pieņēma likumu, kas ļauj piemērot naudas sodu interneta vietnēm par «viltus ziņu» izplatīšanu un Krievijas valdības kritizēšanu. Krievijas televīzijas un radio programmas, kā arī laikraksti jau šobrīd ir pakļauti stingram regulējumam, pēc kā mediji var tikt sodīti par nepatiesu ziņu izplatīšanu. Vara nosaka to, kas ir patiess, kas nav. Tagad tiek plānots, ka «Roskomnadzor» būs tiesības uzraudzīt arī interneta vietnēs izplatīto saturu. Demokrātiskās valstīs mediji pilda sargsuņu funkciju – pieskata politiķus un amatpersonas, lai tie nepārkāptu likumus un demokrātijas normas. Kremlim tāda lieta ir tikai traucēklis. Vladimirs Putins jau pirmajā prezidentūras termiņā «sakārtoja» laukumu – pārņēma varas kontrolē visus lielos televīzijas kanālus, daļa to īpašnieku bija spiesti pārcelties uz dzīvi ārvalstīs. Nu ir pienācis laiks uzlikt lāča ķepu arī internetam.
Tiek strādāts pie likuma, kas noteiks, ka jebkurš interneta savienojums tiktu veikts, izmantojot Krievijā izvietotu infrastruktūru, vai arī tas tiktu veikts, izmantojot «Roskomnadzor» uzraudzītus interneta «trafika apmaiņas punktus».
Tas dos iespēju kontrolēt internetā visu un visus.
SORM
Pēdējo gadu laikā turpina pieaugt arī FSB aktivitātes interneta vidē, kur tā ietekmi nodrošināja arī operatīvo un izmeklēšanas pasākumu sistēma SORM (krievu valodā – Система оперативно-разыскных мероприятий). 2018. gadā tika turpināts pilnveidot nākamo SORM attīstības posmu, kura ietvaros lielākajiem Krievijas sociālajiem tīkliem - VKontakte, Odnoklassniki, Yandex, Rambler, Mail.ru ir jāsniedz FSB jebkuri prasītie dati par to lietotājiem. Kremlis ne tikai ierobežo iedzīvotāju brīvību, bet arī vāc datus par cilvēkiem nolūkā identificēt režīmam opozīcijā esošās sabiedrības grupas. Ja no kaut kā baidās Kremļa saimnieks un viņa draugi, tad tās ir politiskās pārmaiņas, kas novestu pie elites piespiedu «rotācijas». Lai nezaudētu miljardieru bez-konkurences dzīvi, ir jāsargā vara no tiem, kuri spēj domāt patstāvīgi.
Lielais Ķīnas mūris
Krievijā mācās no komunistiskās kamiņvalsts sasniegumiem cilvēku kontrolē. Pirms vairākiem gadiem arī Ķīnā tika izstrādāts autonoms internets, valsts mērogs to atļāva izdarīt. 2018. gada septembrī Pekina izstrādāja jaunu interneta rīku «Piyao», ar kā palīdzību varas iestādes var izdzēst baumas un viltus ziņas no Ķīnas interneta ziņu vietnēm. Tātad izdzēst var arī varai netīkamu patiesību. Rīku darbina mākslīgais intelekts, kas ir spējīgs atpazīt internetā nepieciešamo informāciju. Tāpat ar «Piyao» starpniecību Ķīnas sabiedrībai tiks izplatītas «patiesas» ziņas, kuru avoti ir valsts mediji, Komunistiskās partijas laikraksti un valdības aģentūras. Ar to vēl Mao sekotājiem nepietiek.
2018. gadā Ķīnā tika ieviesta īpaša sistēma, pēc kuras tiek vērtēti sociālo tīklu lietotāji, piešķirot «kredītpunktus» atbilstoši viņu politiskajiem uzskatiem.
Ķīnas «Social Media Credit Score» sistēmas pamatā ir mākslīgā intelekta algoritmi un «big data» materiāli, uz kuru pamata sistēma izvērtē sociālo tīklu lietotāja politiskos uzskatus, nosakot tos sabiedrības locekļus, kuri varētu būt potenciālie dumpinieki. Ja tiksi atzīts par potenciālo dumpinieku, tad tev būs grūtāk atrast darbu, iegūt noteiktus amatus. Var tikt noteikts arī ierobežojums ceļot ar lidmašīnu. Pagaidām sistēma strādā pilotprojekta versijā. Paredzams, ka tā pilnībā darbu uzsāks 2020. gadā.
Jaunais Ķīnas mūris tiek būvēts, lai pēc iespējas ierobežotu savu pilsoņu iespējas patērēt Rietumos radītu saturu. Austrumu komunisti turpina darbu, lai izstrādātu komplicētu rīkus, ar ko uzraudzīt interneta vidē notiekošo. Krievijas mēģinājumiem atdarināt Ķīnas interneta ierobežojošos pasākumus, visticamāk, nebūs rezultāta, jo Krievijai trūkst Ķīnai pieejamo resursu, zināšanu un iedzīvotāju skaita. Krievijas digitālais tirgus ir par mazu, lai nodrošinātu patstāvīga interneta darbošanos.
Atšķirība starp demokrātiju un autoritārismu
Tikai demokrātiska valsts ir tiesiska valsts, savukārt autoritāra valsts pēc būtības nevar būt tiesiska. Jā, autoritārās valstīs arī ir konstitūcija, tiek pieņemti normatīvie akti un «uz papīra» tiek ievērotas cilvēka tiesības. Taču, ja autoritārajam režīmam ir nepieciešams izrēķināties ar konkrētu oponentu, tad režīms nevilcinoties pārkāps konstitūciju vai likumus, ko pats ir pieņēmis. Tas tādēļ, ka autoritārismā nedarbojas vispārējie tiesību principi, kam ir augstāks spēks par rakstītajām tiesību normām. Pie principiem pieder: cilvēktiesību ievērošana, valsts atbildība, tiesiskā paļāvība, procesuālais taisnīgums, samērīgums u.c. Principu neesamība ļauj režīmiem piemērot vai ignorēt normas atbilstoši tūlītējām politiskajām vajadzībām.
Piemēram, fiziskā persona nevar iesūdzēt autoritāru valsti tās tiesā par savu tiesību aizskārumu, it sevišķi, ja lietai ir politiska rezonanse, kur nu vēl uzvarēt šādu valsti un saņemt kompensāciju.
Šādu privilēģiju bauda tikai demokrātisko valstu iedzīvotāji. No tā izriet loģisks, bet nepatīkams secinājums, proti, normas par personas datu aizsardzību darbojās tikai demokrātijās, savukārt autoritārajiem režīmiem nav tiesisko ierobežojumu, kas tos atturētu no šādu normu pārkāpuma. Līdz ar to faktiski autoritārajiem režīmiem nekas neliedz izmantot personu datus savām politiskajām vajadzībām. Un pateicoties tehniskajam progresam, autoritārie režīmi tagad var pārkāpt personu tiesības attālināti.
Kas mums daļas par to?
ASV vēstnieks Vācijā Ričards Grenels marta sākumā nosūtīja vēstuli Vācijas ekonomikas ministram Peteram Altmaieram, kurā norādīja uz drošības riskiem, kas saistīti ar Huawei dalību Vācijas stratēģiski svarīgās infrastruktūras (critical infrastructure) veidošanā. Kancleres Angelas Merkeles reakcija bija visai strikta – Vācija pati noteikšot savus drošības standartus jaunajam 5G tīklam.2 Vācijas valdības protams izlems pati, tikai, vai tas jau nav slikts ieradums, ka ASV pirmā reaģē uz apdraudējumiem, kamēr Eiropa snauž un ļauj autoritārām varām izplesties. Šoreiz tas notiek digitālajā vidē, kas ir tikpat reāla, cik konvencionālā kara lauks. Kārtējā Eiropas vieglprātība var nākotnē mums visiem dārgi maksāt.
Lietojot Krievijas sociālos tīklus, personu dati netiek aizsargāti. Līdz ar to arī Latvijas iedzīvotāju, kuri izmanto Krievijas e-pasta servisus un sociālos tīklus, privātums nav nodrošināts. Tie var tikt apstrādāti Krievijas valsts iestāžu interesēs, atbilstoši t.s. Jarovajas likumam, kas nosaka, ka sociālajām platformām Krievijā ir jāsaglabā dati noteiktu laiku un jādod iespēja specdienestiem tiem piekļūt, ja nepieciešams.
Vai lietojat autoritāru valstu anti-vīrusu programmas? Pasūtāt telefonā ielādētā viņu platformā taksi? Pērkat komunistu gudrās ierīces? Iespējams, par jūsu paradumiem, vājībām, uzturēšanās vietām kāds zina vairāk, nekā domājat.


Deepfake - mākslīgais intelekts kā propagandas ierocis

Kaspars Ozols 2019. gada 2. aprīlis 00:02
Kaut arī šķiet, ka pazīstam to jau gadiem ilgi, termins "viltus ziņa" publiskajā apritē parādījās tikai 2017. gadā - visbiežāk to saista ar ASV prezidenta priekšvēlēšanu laiku. Šobrīd, nepilnus divus gadus vēlāk, viltus ziņa ir sasniegusi jaunu kvalitātes līmeni - pasaules informatīvo telpu apdraud Deepfake - ar mākslīgā intelekta palīdzību radīti viltus videoklipi.
21. gadsimta pirmās desmitgades beigas iezīmēja jaunu tendenci - videoklipu izvietošana internetā kļuva tik vienkārša, ka deva iespēju miljoniem cilvēku radīt savu saturu un padarīt to pieejamu publiski.
Sociālo tīklu sprādzienveida popularitāte bija lielisks stimuls jaunu programmu un aplikāciju izstrādē, un nebija ilgi jāgaida, lai šai sacīkstē iesaistītos arī augsto tehnoloģiju speciālisti.
Par pirmo jomu, kurā tika izmēģinātas mākslīgā intelekta iespējas, kļuva pornogrāfija.
2017. gada beigās kāds sociālā tīkla "Reddit" lietotājs ar pseidonīmu 'deepfakes' izvietoja savā profilā vairākus pornogrāfiskus videoklipus, kuros galveno darbojošos personu ķermenim bija pievienotas slavenību, piemēram, Skārletas Johansones, Teilores Sviftas, Kanjes Vesta, Meisijas Viljamsas un citu sejas.
Tehnoloģijām veltītā interneta vietne "Motherboard", kas pirmā ziņoja par šiem viltus jeb "face swap" pornoklipiem, izpētījusi, ka viltus video radīšanai 'deepfakes' bija nepieciešams vien mašīnmācīšanās algoritms, mājas dators, nelielas zināšanas programmēšanā un publiski pieejami videoklipi.
"We are truly f****d!" - tik daiļrunīgu virsrakstu savam materiālam bija izvēlējies "Motherboard", un tam nevar nepiekrist.
Dažus mēnešus vēlāk cits "Reddit" lietotājs izlika brīvai lejupielādei pašizstrādātu aplikāciju un izsmeļošas instrukcijas, kas ļāva jebkuram ikdienas lietotājam pašam radīt viltus pornoklipus. Maisam bija gals vaļā - par viltus porno upuriem kļuva bijušie laulātie, klasesbiedri un darba kolēģi.
Kaut arī par lēmumu boikotēt viltus pornoklipus ir paziņojis interneta pornogrāfijas flagmanis "PornHub", kā arī sociālās saziņas vietne Twitter un vairākas citas populāras tīmekļa vietnes, jebkurš interesents var pārdesmit sekunžu laikā atrast internetā viltus porno ar slavenību piedalīšanos, savukārt minētajā Reddit interesentu grupā jau ir vairāk nekā 60 tūkstoši dalībnieku. Šķiet, ka 'deepfakes' ir izdevies atvērt digitālo Pandoras lādi.
Tādēļ ir tikai godīgi, ka šī anonīmā lietotāja izvēlētais tīmekļa pseidonīms šobrīd jau ir kļuvis par apzīmējumu pašam procesam un tā radītajam produktam - viltus video.
Nidžma Hana (Nijma Khan), kura pārstāv Londonā esošo mākslīgā intelekta izstrādes kompāniju "faculty", šo viltus produktu dēvē par sintētisko video. Marta beigās viņa Rīgā uzstājās ar prezentāciju NATO StratCom COE organizētajā seminārā par jaunākajām tendencēm sociālajos medijos.
"Diemžēl kļūs tikai sliktāk," atzīst Nidžma, "mākslīgais intelekts rada jaunas iespējas ietekmēt politiskos procesus - ir sākusies jauna politiskās dezinformācijas ēra."
Pirmais publiskais brīdinājums par šo jauno ēru parādījās 2018. gada aprīlī.
Augstāk aplūkojamo video radīja Holivudas režisors Džordans Pīls - tas ir mākslīgā intelekta radīts Baraks Obama, kurš atkārto paša Pīla sejas grimases un mutes un lūpu kustības. Audio programma nodrošina, ka Pīla teiktais skan Obamas balss tembrā - nepieciešams vien atdarināt eksprezidenta runas manieri. Šis video tapa kā brīdinājums par to, kādas manipulācijas ar realitāti mūs gaida.
"Patiesībā Deepfake ir mašīnmācīšanās, izmantota ar mērķi radīt viltus video - publiska persona saka to, ko nekad nav teikusi. Tā ir sintētiskā audio un video jaunā paaudze.
Apvienojot šīs abas jomas, tiek radīts jaudīgs politiskās dezinformācijas ierocis," saka Nidžma Hana.
Džordana Pīla Obamas video tika radīts, izmantojot mākslīgā intelekta un postprodukcijas iespējas, kas bija pieejamas Holivudas studijās. Taču progress, kas sasniegts sintētiskā audio un video jomā, tagad padara iespējamu šo tehnoloģiju izmantošanu arī ārpus specefektu studijām  - kā politpropagandas, tā terorisma nolūkos.
"Lielākais izaicinājums ir tas, ka šī tehnoloģija attīstās ļoti strauji," atzīst Nidžma. "Kad mēs sākām to pētīt, prognozējām, ka būs nepieciešami 2-3 gadi, līdz Deepfake tehnoloģija kļūs plaši lietota un brīvi pieejama. Pāris mēnešus vēlāk jau bija skaidrs, ka tas notiks  1-2 gadu laikā. Jau gada laikā Deepfake ir kļuvis teju par mediju ikdienu. Raksti par šo tēmu parādās regulāri -
tas ir izraisījis milzīgu interesi, taču arī slēpj sevī nopietnu apdraudējumu demokrātijai un sabiedrības integritātei."
Lieliskākais piemērs tam, ko ar mākslīgā intelekta palīdzību var radīt labi finansēta valsts organizācija, tika publiskots 2018. gada 9. novembrī. Ķīnas oficiālā ziņu aģentūra "Xinhua" atklāja pasaulei savu sintētisko ziņu diktoru, kurš spēj lasīt ziņas 24 stundas no vietas. Šobrīd tas ir visaugstākās kvalitātes mākslīgā intelekta projekts pasaulē.
Šā gada 21. februārī ķīniešu diktoram pievienojās arī sieviešu kārtas kolēģe. Būtiski piebilst, ka abām šīm sintētiskajām TV sejām ir konkrēti prototipi reālajā dzīvē - televīzijas diktori, kurus auditorija pazīst un kuriem uzticas.
Ja paturam prātā, ka šīs sintētiskās ekrāna personības pārliecinoši nolasīs jebkuru tiem priekšā noliktu tekstu, neaizdomājoties par tā patiesumu, var tikai minēt, cik milzīgas manipulācijas iespējas paveras "Xinhua" telekanālam, kuram ir simtiem miljoni skatītāju.  
Un arī to, cik telekanālu sekos ķīniešu piemēram tuvākā vai tālākā nākotnē. Tādējādi politiskās propagandas cīņa ir sākusies arī mākslīgi radītās realitātes telpā. Tādas kompānijas kā "faculty" tagad nodarbojas ar risinājumiem Deepfake video identificēšanā.
"Tehnoloģija attīstās, un, ja kāds izlems padarīt publisku arī šo programmas kodu, nebūs ilgi jāgaida, līdz tas nonāks zemāka līmeņa hakeru rokās un - arī mūsu guļamistabās," saka Nidžma. "Vienīgais, ko varam mēs, ir padarīt grūtāku Deepfake video izplatīšanas procesu, kā arī sadarboties ar visdažādākajām organizācijām, lai pievērstu uzmanību šim jaunajam apdraudējumam. Mēs jau tagad sadarbojamies ar Lielbritānijas valdību, lai izveidotu rīku terorisma propagandas identificēšanai tīmeklī. Datoru iespējams apmācīt atpazīt šādus sintētiskos video. Šobrīd izstrādē ir arī rīks, ar kura palīdzību žurnālisti un organizācijas spēs identificēt viltus video. Tas būs brīvi pieejams visiem."
Tomēr šobrīd neviens neņemas prognozēt, kas mūs gaida nākotnē un kā 21. gadsimta dezinformācijas ierocis Deepfake ietekmēs pasaulē notiekošo.
Jo cilvēkam ir tendence ticēt tam, kam viņš vēlas ticēt, neuzdodot kritiskus jautājumus.
https://www.tvnet.lv/6558937/deepfake-maksligais-intelekts-ka-propagandas-ierocis

Mēs nekontrolējam digitālās tehnoloģijas - tās kontrolē mūs
"Novērošanas kapitālisma" kritiķes viedoklis


Digitālās tehnoloģijas ietekmē gandrīz katru mūsu ikdienas šķautni, taču šī ienesīgā industrija līdz šim bijusi faktiski neregulēta. Rezultātā tehnoloģijas kontrolē mūs, kļūstot nesavienojamas ar demokrātiju, Dānijas Inženieru biedrības (IDA) videokonferencē norāda pazīstamākā mūsdienu digitālo tehnoloģiju kritiķe Šošana Zubofa.

"Mēs esam pakļāvušies sava veida propagandai - ja tev nav, ko slēpt, tad nav arī jābaidās no mūsu sensoriem, ierīcēm, novērošanas," saka Zubofa. "Tā ir autoritārismam raksturīga propaganda."
Zubofa norāda, ka demokrātiskā sistēmā indivīdam ir brīvā griba, autonomija un rīcībspēja. Cilvēks tās izmanto, lai, analizējot ārpasauli, izdarītu morālus spriedumus un rīkotos saskaņā ar tiem. Demokrātiska sabiedrība arī ciena cilvēku tiesības uz privāto dzīvi un spēju lietot spriestspēju.
"Kad mēs nepretojamies idejai par pilnīgu [privātās dzīves] caurspīdīgumu, viņi piesavinās mūsu sejas, mūsu ķermeņus, mūsu asinsriti un visu pārējo, kas vien ienāk prātā, un izmanto tos datu kopu veidošanā," saka Zubofa, kā piemēru minot "Microsoft" sejas atpazīšanas mācību programmas pārdošanu bruņotajiem spēkiem - tai skaitā arī Ķīnā, kur šādas tehnoloģijas tiek izmantotas uiguru minoritātes novērošanai.
Brīva un demokrātiska sabiedrība iespējama tikai tad, ja tiek cienīts indivīds un tā privātums, uzskata Zubofa.
Taču mūsdienās tehnoloģija ielaužas teju katrā privātās dzīves aspektā. "Rietumvalstīs novērošanas kapitālisms ir radījis situāciju, ka no tā nav glābiņa. Jūs gribat uzzināt sava bērna atzīmes, savu veselības analīžu rezultātus, norunāt tikšanos ar draugiem - katra no šīm darbībām ved jūs cauri novērošanas kapitālisma piegādes ķēdei. Jūs gribat aiziet mājās un atpūsties, bet tur jūs sagaida viedais televizors un viedā trauku mazgājamā mašīna, matracī ir sensori. Mājas vairs nav nekāds glābiņš. Izbēgt nav iespējams," ieskicē Zubofa. 
Viņa norāda, ka Covid-19 pandēmija kalpoja kā "demokrātijas stresa tests" līdzīgi kā 2008.gada finanšu krīze atklāja finanšu sistēmas vājās vietas. Viena no mūsdienu pasaules vājībām, ko atklāja Covid-19 krīze, saistīta ar sabiedrības attiecībām ar digitālajām tehnoloģijām.
"Mēs būtībā kaili soļojam iekšā digitālajā gadsimtā - bez tiesību deklarācijām, juridiskajiem ietvariem, regulatoriskajām paradigmām, institucionālajām formām.
Bez tādas līderības, kas nepieciešama, lai digitālā nākotne būtu savienojama ar demokrātiju. Un lai tā demokrātiju pastiprinātu un padziļinātu," uzsver Zubofa. "Iedomājieties, ja mēs 20.gadsimtā gadu desmitu pēc gadu desmita būtu dzīvojuši bez likumiem, kas regulē bērnu nodarbināšanu, bez iespējas pievienoties arodbiedrībām, bez kolektīvajām prasībām un iespējas streikot, bez bezdarbnieku pabalstiem, darba apstākļu prasībām, pārtikas un medikamentu drošuma prasībām. Visi tie - un vēl daudzi citi - tiesību akti, juridiskie ietvari un institucionālās formas tika izgudroti 20.gadsimta trešajā, ceturtajā un pat piektajā gadu desmitā."
Uzskaitītie jaunievedumi ļāva demokrātijai sadzīvot ar industriālo kapitālismu, argumentē Zubofa. Taču attiecībā uz digitālo jomu šis process vēl nav noticis.
Viņa norāda, ka Ķīna šo sakarību sapratusi jau vismaz 2010.gadā un sākusi darbu, lai īstenotu savu vīziju par digitālo nākotni, taču tai, saprotams, nav nekāda sakara ar demokrātiju. Ķīna savu digitālo nākotni veido tā, lai atbalstītu pašreizējo autoritāro režīmu.
Savukārt Rietumvalstīm nav vīzijas par demokrātisku digitālo nākotni. Taču Zubofa uzslavē Eiropas Komisiju (EK) un citas Eiropas Savienības (ES) institūcijas, kuras ir sākušas meklēt risinājumus, "bez kuriem mēs nesaglabāsim demokrātiju". Par šo jautājumu domā arī Lielbritānijā un ASV.
Kad sākās digitālās novērošanas laikmets?
Zubofa norāda, ka problēmas, ar ko saskaramies mūsdienās, aizsākās ar 2001.gada 11.septembra teroraktiem. Pēc uzbrukuma, kurā bojā gāja gandrīz 3000 cilvēki, dramatiski mainījās diskusijas par informācijas atklātību internetā. Sabiedrībā bija pieprasījums pēc lielākas atklātības. Lai arī kompānija "Google" pirms 11.septembra jau bija iekļuvusi ASV Federālās tirdzniecības komisijas "melnajā sarakstā" kā privātuma nosacījumu pārkāpēja, kad tika izsludināts "karš pret terorismu", Vašingtonā radās nerakstīta doktrīna - jaunajām tehnoloģiju kompānijām būs ļauts izveidot savas novērošanas tehnoloģijas bez demokrātiskiem uzraudzības mehānismiem, lai vajadzības gadījumā valdībai būtu pieejams savāktais datu apjoms, uzskata Zubofa.
No tā attīstījās ekonomiskā loģika, ko Zubofa savā grāmatā The Age of Surveillance Capitalism: The Fight for a Human Future at the New Frontier of Power nosaukusi par "novērošanas kapitālismu".
"Pēdējos divos gadu desmitos esam izvēlējušies būt novērošanas sabiedrības, nevis demokrātiskas sabiedrības," pauž Zubofa, piebilstot, ka nevaram būt abi. "Nespēja izdarīt šo izvēli ir mūs sakompromitējusi, tā vājinājusi pilsoņu uzticēšanos valstij un padarījusi mūs uzņēmīgus pret autoritāru ekonomisko loģiku - novērošanas kapitālismu. Ar to vairs nenodarbojas jaunuzņēmumi-iesācēji, bet milzīgas informācijas impērijas, kurām nevienam nav jāatskaitās."
Zubofa aicina sakārtot likumdošanu, kas attiecas uz digitālo lomu, un pielikt punktu "novērošanas kapitālismam, kas ir jauna ekonomiskā autoritārisma forma un kam pašlaik ir hegemoniska ietekme uz sabiedrību".


Piecas izplatītākās kiberdrošības kļūdas, ko pieļauj darbavietā

Latvijā kiberuzbrukumi uzņēmumiem tiek konstatēti ik dienu, un biežākais to iemesls ir pašu uzņēmumu un darbinieku kļūdas, kas tiek pieļautas nezināšanas vai vienkāršas neuzmanības dēļ. Kādi ir izplatītākie kiberdrošības pārkāpumi, ko pieļauj darbavietā, un kā no tiem pasargāties, skaidro Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijas (CERT.LV) kiberdrošības eksperti Andrejs Konstantinovs un Gints Mālkalnietis.

Ar vārdu salikumu “kiberdrošība darbavietā” jāsaprot uzņēmuma resursu, datu apstrādes sistēmu un dokumentu aizsardzība, lai nodrošinātu veiksmīgu darba procesu, neradot uzņēmumam zaudējumus vai neapstādinot tā spēju pilnvērtīgi darboties.

Iespējamās problēmas, ar kādām nākas saskarties neievērotu kiberdrošības pasākumu rezultātā, visbiežāk ir grāmatvedības programmu darbības traucējumi, datu glabāšanas struktūru bojājumi, ikdienas lietošanas datorsistēmu un sakaru kanālu bojājumi, mājaslapas darbības traucējumi u. c.

Tāpēc par kiberdrošību ir jādomā visiem uzņēmumiem, kuriem ir vismaz viens dators un interneta pieslēgums, jo arī mazi un ar IT nozari nesaistīti uzņēmumi izmanto grāmatvedības sistēmas, savu preču un darbu uzskaiti veic kādā datubāzē vai saziņai ar klientiem un sadarbības partneriem izmanto e-pastu.

Galvenais kiberuzbrukumu iemesls ir naudas iegūšana – gan tiešā, gan netiešā veidā. Tiešā veidā kibernoziedznieki to mēģina iegūt, piemēram, nosūtot potenciālajam upurim viltotu rēķinu no zināma uzņēmuma, ar kuru tas jau iepriekš sadarbojies, taču tajā ir nomainīts bankas konts. Savukārt netiešā veidā naudu cenšas iegūt, nozogot vai šifrējot uzņēmuma datus, bez kuriem tas vairs nespēj turpināt darbību, un pieprasot izpirkuma naudu. Tie var būt, piemēram, produktu patenti, klientu kredītkaršu dati utt. Tas ir arīdzan iemesls, kādēļ ir jāveido drošas datu kopijas.

Turklāt jāņem vērā, ka pārsvarā kiberuzbrukumi tiek veikti masveidā, nevis konkrēti tieši jūsu uzņēmumam. Roboti vai automatizētas sistēmas meklē robus drošības sistēmās, nešķirojot – liels vai mazs uzņēmums –, un par upuriem kļūst tie, kuri nav pietiekami aizsargāti.

Rezerves kopiju neesamība

Visizplatītākā kiberdrošības kļūda uzņēmumos ir rezerves kopiju neesamība vai to neatbilstoša uzglabāšana. Par datu kopiju nereti uzskata atsevišķu mapi serverī vai atsevišķu datu nesēju, piemēram, ārējo disku, kurā regulāri tiek iekopēti faili. Taču, ja šis ārējais disks netiek atvienots no datora un dati netiek pārnesti uz seifu, tad tas nekādi nepasargā informāciju datora nozagšanas vai fizisku bojājumu gadījumā (apliets ar ūdeni, ugunsgrēks utt.), kā arī no datora neatvienots ārējais disks tāpat ir pakļauts izspiedējvīrusiem, kuri spēj sašifrēt ikvienu datu nesēju, kam vien tiek klāt. 

Tādēļ pareizākais veids, kā ārējā diskā glabāt informāciju, būtu to pēc datu ielādes atvienot no datora un noglabāt drošā vietā. Vai, otrs veids, ja vien uzņēmumu politika un sargājamo datu saturs to pieļauj, izmantot mākoņpakalpojumus (piemēram, “Dropbox”, “Google Drive” utt.). Svarīgākais ir neaizmirst datu rezerves kopijas veidot un izvēlēties to glabāšanai drošāko veidu.

Viens pārlūks gan darbam, gan privātai lietošanai

Bieži vien uzņēmumu darbinieki nav informēti, ka daudzos pārlūkos ir funkcijas, kas ļauj sinhronizēt lietotāja profilus. Piemēram, “Google Chrome”, kur nezinātājs īsti nevar saprast, vai ir pierakstījies “Gmail” kontā, vai pašā pārlūkā. Rezultātā visa informācija, kas attiecīgajā pārlūkā tiek skatīta darbavietā, ir pieejama arīdzan mājās un otrādi. No lietotāja perspektīvas raugoties, tas ir ērti, taču no drošības viedokļa tas ir liels risks, ka informācija var tikt nozagta. Tāpēc darba vajadzībām un privātām vajadzībām ir jāizmanto divi dažādi pārlūki.

Neatjauninātas operētājsistēmas un programmas

Ļoti izplatīts kiberuzbrukuma veids ir e-pasta vēstules ar inficētiem pielikumiem. Piemēram, “pdf” faili, kurus lietotājs skata ar novecojušu “Adobe Reader” programmu. Iesākumā lietotājs pat var nepamanīt, ka ir atvēris inficētu failu, jo tā nosaukums nav aizdomīgs, proti, atbilst tam, kādam jāizskatās “pdf” failam, un arīdzan datora darbībā nekas nemainās, taču pēc laika tiek konstatēts, ka dators ir nošifrēts vai inficēts. Tas ir bijis iespējams tāpēc, ka attiecīgā programma nav tikusi laikus atjaunināta.

Lietotājiem pašiem ir jāseko līdzi programmu atjauninājumiem, jo neatjaunotu programmu versiju dēļ datoros rodas “drošības caurumi”, kurus tad attiecīgi savā labā izmanto kibernoziedznieki. Tas attiecas gan uz operētājsistēmām, gan pārlūkiem un programmām, taču īpaša uzmanība atjauninājumiem ir jāpievērš “Microsoft Office” lietotājiem, jo tā vecākās versijas neatjaunojas automātiski, ja vien šī funkcija nav aktivizēta. Jāatceras, ka jaunākas paaudzes datoriem programmu atjaunināšanās funkcija ir aktivizēta pēc noklusējuma, vecākas paaudzes – jāaktivizē pašiem.

Paroles visiem dzīves gadījumiem

Nevienam vairs nav jaunums, ka parolēm jābūt garām un sarežģītām, taču cilvēki arvien iekrīt, jo nenodala privāto dzīvi no darba. Proti, izmanto vienu paroli, ko pielāgo vairākās versijās visiem dzīves gadījumiem – gan darbam, gan privātām vajadzībām. It īpaši droša parole ir svarīga e-pasta gadījumā, jo ar to ir jāreģistrējas arī citās vietnēs, piemēram, sociālajos tīklos vai dažādu pakalpojumu sniedzēju mājaslapās, kur ir jāizveido savs konts. Labākais risinājums šajā gadījumā ir paroļu pārvaldnieki, kurus vienlaikus var instalēt vairākās ierīcēs. Pārsvarā šīs lietotnes automātiski ģenerē, saglabā un sinhronizē paroles, kas ir vienkārši un ērti, jo lietotājam vairs nav jāpatur prātā desmitiem dažādu paroļu, bet gan tikai viena – ģenerālā parole.

Pikšķerēšana

Tas ir veids, kādā no interneta lietotājiem mēģina iegūt slepenu informāciju, piemēram, paroles un kredītkaršu datus. Lietotājs saņem e-pastu ar aicinājumu klikšķināt uz tajā norādīto saiti, lai kaut ko iegūtu savā īpašumā vai izvairītos, piemēram, no e-pasta vai datora bloķēšanas. Tālāk atveras jauns logs, kas parasti vizuāli ir pielāgots e-pasta serverim vai attiecīgajai mājaslapai, ar norādi tajā ievadīt pieprasītos datus. Rezultātā kibernoziedznieks ātri un viegli iegūst tam nepieciešamo informāciju, ko lietotājs pats viņam sniedz. Visbiežāk pikšķerēšanas e-pastu nodod to saturs (steidzamība, familiāra uzruna, neizvērsts paraksts, izsūtīšanas laiks), sūtītāja un saņēmēja adreses (e-pasts sūtīts no nepazīstamas adreses un sūtīts nevis personīgi, bet grupai), kā arī e-pastā ievietota saite uz “pdf” dokumentu.

Jāatceras, ka jebkuru e-pasta adresi ir relatīvi viegli viltot (kaut vai pasta programmā “from” laukā norādot sevis izvēlētu adresi) vai uzlauzt, tāpēc akli uzticēties tam, ka vēstule saņemta no šķietami uzticama uzņēmuma vai pazīstama cilvēka, ne vienmēr ir pamats.

Arīdzan mājaslapas izskatu un pat darbību nokopēt ir diezgan vienkārši (nav pat nepieciešamas programmēšanas prasmes), tāpēc, mēģinot saprast, vai mājaslapa, kas atveras pēc uzklikšķināšanas uz e-pastā noradītās saites, ir īstā, nav jāņem vērā tās vizuālais izskats, bet gan domēns, kas parādās URL joslā. Īpaša uzmanība tam jāpievērš, verot mājaslapas planšetēs vai telefonos, kur URL zonā parādās ļoti maz teksta.

Jāatceras, ka kibernoziegumu pamatā bieži vien ir lētticība, jo daudz vieglāk ir apkrāpt cilvēku, nevis apmānīt datoru, tāpēc pirmā un svarīgākā aizsardzība ir katra paša spriestspēja un kritiskā domāšana. Savukārt uzņēmumiem jāievieš stingra piekļuves procedūra IT resursiem ar drošu paroli un drošām datu kopijām, lai darbam nepieciešamā informācija būtu pasargāta no kiberļaundaru nagiem un nokļūšanas melnajā tirgū.

Vairāk par kampaņu un tās laikā plānotajām aktivitātēm tīmekļvietnē – www.parolize.lv. Šajā vietnē atradīsiet arī digitālo rokasgrāmatu, kur interaktīvā veidā darba ņēmēji un darba devēji varēs iepazīties ar kiberdrošības pamatlietām, aizpildot testus un pārbaudot savas zināšanas praksē. 

https://www.delfi.lv/bizness/kiberdrosiba-darbavieta/piecas-izplatitakas-kiberdrosibas-kludas-ko-pielauj-darbavieta.d?id=52417257

 06.05.2021

*Kur 'dzīvo' tavi dati un ko ar tiem dara – stāsta nozares profesionāļi 

Noskatoties video, tu uzzināsi, ko tieši saprotam ar terminu "lieldati", kā tie tiek glabāti, apstrādāti un analizēti. Galu galā – kā tos izmanto, cik svarīgi ir prasmīgi spēt veikt šīs darbības un kādu mērķu sasniegšanai to darīt.

Par datu glabāšanu un tā saucamajiem datu "mākoņiem" video stāsta "Tet" datu centru biznesa attīstības direktors Māris Sperga. Savukārt "Nordigen" datu zinātniece Agrita Garnizone sniedz īsu ieskatu tajā, kā dati tiek apstrādāti, bet par datu analīzes procesu un mērķiem stāsta "Nordigen" analītiķe Laine Bogomazova…:

https://www.youtube.com/watch?v=CQ18wjvkbHI

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru